Gátakra, emberek!

Forrás: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Több magyarországi folyón is árhullámok várhatók, minden előrejelzés azt mutatja, hogy nagy erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben – mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton Budapesten újságíróknak.


Kiemelte: több helyszínen folytatnak intenzív védekezést. Az éjszaka Kőszeg térségében ezrek dolgoztak azon, hogy megakadályozzák a gátszakadást. Szombaton a Hernádon harmadfokúra emelték az árvízi készültséget, és kiemelt figyelmet fordítanak a Mura térségére is. A Sajón, a Bodrogon és a Bódván szintén árhullámokra számítanak. Bakondi György kitért arra, hogy a Balatonnál az elmúlt napokban a viharos szél által okozott nagy hullámok miatt veszélyhelyzet alakult ki, de ez mostanra megszűnt, és folyamatban vannak a helyreállítási munkálatok.


Várhatóan vasárnap délután tetőzik az újból áradó Mura Letenyénél, a Kis-Balatonnál csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szombaton az MTI-vel. A csütörtökön és pénteken hullott csapadék miatt a Murán újabb árhullám indult el, ennek következményeként a folyón Letenyénél péntek este óta újból emelkedik a vízszint, Murakeresztúron pedig megállt az addigi apadás. A szakemberek számítása szerint a Mura Letenyénél vasárnap kora délután, várhatóan 320 centiméter körüli vízállással fog tetőzni. A folyón továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Kis-Balatonnál a korábbi három helyett 4 belvízvédelmi szakaszon folyik a védekezés másodfokú készültség mellett. Továbbra is mezőgazdasági területek állnak víz alatt, de az elöntött terület nagysága 275 hektárra csökkent. A vízügyi igazgatóság szivattyúi nyolc telepen folyamatosan dolgoznak, eddig több mint 350 ezer köbméter vizet emeltek át az elöntött területekről.