Gaskó "megpuccsolása” után új küldöttgyűlést hívott össze a VDSzSz

Fotó: MTI/MTVA / Balogh Zoltán

-

A VDSzSz (Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete) Szolidaritás friss közleménye megerősíti a VS.hu értesülését, hogy a küldöttgyűlésen nem választották újra elnökké a szakszervezet vezetői posztját 25 éve betöltő Gaskó Istvánt.


A részletekről a szűkszavú tájékoztatóban nem esik szó, viszont az benne van, hogy július 9-re az elnökség ismét összehívta a küldöttgyűlést, amelyen az egyetlen napirendi pont az új elnök megválasztása lesz.

Addig is – az Alapszabály rendelkezése szerint – Bárány Balázs Péter alelnök gyakorolja az elnöki jogköröket. Bárányt egyébként a mostani küldöttgyűlésen újraválasztották érdekvédelmi alelnökké, a gazdasági alelnök pedig Hangonyi Zoltán maradt.

Sok más tisztségviselőt is megválasztottak, egyedül az elnöki poszt maradt üres. Mint korábban írtuk, Gaskó volt az egyetlen jelölt, de végül nem szavazták meg elegen, hogy felkerüljön a szavazólapra, vagyis ténylegesen szavazzanak elnökségéről. Gaskó eddig a VDSzSz képviseletében a Liga Szakszervezetek elnöki tisztét is betöltötte, arról egyelőre nem sikerült információt szerezni, hogy maradhat-e azon a poszton akkor, ha nem elnök a vasutas szakszervezetben.


Pista is eldönti

Bárány Balázs a VS.hu-nak azt mondta, nagy meglepetésként érte, ami történt a barátjának tartott Gaskóval. Hogy miért nem szavazott bizalmat neki a tagság, erre a kérdsére nem tudott válaszolni. Mint fogalmazott, minden küldött saját meggyőződése, elve szerint szavazott, neki pedig nem feladata mások lelkében turkászni. Bárány szerint az elkövetkezendő két hónap alatt sikerül majd tisztázni az okokat. „Ez alatt az idő alatt Pista is eldönti, vállal-e ismét jelölést vagy más feladatot szeretne„ – fogalmazott. Hozzátette, nem fogja ellenezni, hogy Gaskó újra megméresse magát.


A tisztújító küldöttgyűlést július 9-én tartják, addig bármely VDSZSZ-tagot lehet elnöknek jelölni, amennyiben nem áll fenn összeférhetetlenség és az illető a jelölést elfogadja. Bárány úgy látja, a jelenlegi helyzetben megjósolhatatlan, hány elnökjelölt vág majd neki a tisztújításnak.