Garázsban állnak az új mentőautók

Fotó: MTI / Lakatos Péter

-

Öt autó érkezne a mentőszolgálathoz.


Annyi probléma van az új mentőautókkal, hogy az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, dr. Csató Gábor nem is hajlandó átvenni őket – írja a Blikk. A lap szerint gondok voltak az autók érintésvédelmi vizsgájával, nem elég hangos a sziréna, a hátuljában lévő tálca pedig nincs rendesen rögzítve. Ez balesetveszélyes, mert ha elszabadul, megsebesítheti az autó utasait is.

A fővárosban dolgozó, hasonló felszereltségű autókat vidékre küldenék, és helyükre jönnének az új Skodák. Ezek a mentőautók nem viszik el a betegeket, hanem a helyszínen intézkednek egy rohamkocsi felszereltségével, majd amikor megtörtént az ellátás, hívnak egy alacsonyabb szintű autót, amely folytatja a mentést.

„A járműveket nem az Országos Mentőszolgálat vásárolta. Az új, korszerű, biztonságos, speciálisan átalakított és felszerelt járművek mentőtiszti-mentőorvosi kocsiként állnak szolgálatba Budapesten, kiváltva az eddig használt gépkocsikat. A szükséges műszaki tanúsítványok beszerzése folyamatban van,


a szolgálatba állítás már a napokban megtörténhet

– mondta Győrfi Pál szóvivő.

A kocsik közül négyet az Országos Mentőszolgálat Alapítvány szerzett be, az ötödiket az importőr, a Porsche Hungária adományozta. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány vezetője, dr. Czakler Éva szerint hosszú idő, amire minden hivatalos papírt beszereznek, de a kocsikkal semmi gond.