Garantálni kéne a focistabéreket?

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

A Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) szerint a Győr esete ismét rávilágít arra, hogy szükség lehet egy bérgarancia alap létrehozására.


Horváth Gábor, a HLSZ főtitkára szerint folyamatosan egyeztetnek a győri futballistákkal, akik második hónapja nem kapnak fizetést.


Leginkább a jogi lehetőségekről tájékoztatjuk őket, hogy ha nem oldódik meg a mostani helyzet, miként juthatnak hozzá a bérükhöz

közölte Horváth Gábor. Hozzátette: a játékosok a Magyar Labdarúgó Szövetség illetékes bizottságához is fordulhatnak, amely kimondhatja a szerződésszegést, és így szabadon eligazolhatnak. A labdarúgók azonban – ahogy fogalmazott – még „toleránsak, kivárnak”. A HLSZ főtitkára emlékeztetett rá, hogy korábban már létezett ilyen esetre egy béralap, amely azonban kiürült. Szerinte a klubok és a játékosok közös szándékán múlik, hogy újra létrehozzanak a mostanihoz hasonló esetekre egy bérgarancia alapot, amelyből pénzhez juthatnának.

Szerdán a Győri ETO FC sportigazgatója, Szasa Sztevanovics kijelentette: nem tudják fizetni a focistákat, ám megegyeztek velük, hogy a szezon végéig mindenképpen Győrben fociznak. A győri klub azután került nehéz helyzetbe, hogy az egyesületet tulajdonló Quaestor Csoport egyik cége március 9-én öncsődöt jelentett. A Győri ETO FC Kft. március 13-án csődvédelmet kért. Az események hatására a csapat főszponzora, az Audi Hungaria Motor Kft. azonnali hatállyal felbontotta a klubbal kötött együttműködési megállapodását.

Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát másfél hete helyezték előzetes letartóztatásba, a nyomozó hatóság megkezdte a vagyon visszaszerzését célzó eljárást, ennek részeként múlt hétfőn a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta biztosítási intézkedésként.