Garancsiék beperelték Szél Bernadettet

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

A gázimporton meggazdagodott MET-csoport jó hírnév megsértéséért indított pert az LMP társelnöke ellen. A cég tulajdonosai között van a Mol, valamint a kormányfővel barátságot ápoló vállalkozó, Garancsi István.


A jogi eljárás elindítását az ellenzéki párt jelentette be. Az LMP szerint örömteli, hogy a bíróság előtt is beigazolódhat: a kormány és az állami MVM-csoport döntései úgy hozták helyzetbe az offshore hátterű Garancsi-céget, hogy közben az adófizetőket százmilliárdos nagyságrendű kár érte.


A MET-csoport olyan kifejezéseket kifogásolnak, mint a „zsákmányszerzés”, és „Fidesz-közeli”. A cég azzal tudott nagy haszonra szert tenni, hogy az állami MVM-csoport együttműködésével Nyugat-Európából hozott be gázt, amely jóval olcsóbb volt, mint az orosz, így jelentős haszonnal tudta eladni.

Az LMP a napokban újabb feljelentést tett hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával. Az ellenzéki párt szerint felelősség terheli azokat az állami és MVM-döntéshozókat, akik lehetővé tették, hogy a költségvetés helyett éveken keresztül Garancsi Istvánhoz, a miniszterelnök jó barátjához és társaihoz vándoroljon az olcsó gázimport profitja. Az LMP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezte a döntések pontos hátterének megismerésére, a politikai felelősség megállapítására.Utóbb a MET is közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy "a képviselő hazugságkampánya jelentős reputációs és üzleti károkat okoz a társaságnak". A cég állítása szerint korábban szakmai beszélgetésre hívta a képviselőt, hogy bemutassa az iparág alapvető sajátosságait, valamint szakértő bevonásával segítse számára az MVM Csoporttal korábban kötött megállapodások értelmezését, de Szél Bernadett elzárkózott a találkozótól.


A MET közölte: nem ápol politikai kapcsolatokat, jogszabályoknak nem kedvezményezettje, és tulajdonosi háttere révén sem részesült kedvezményes bánásmódban.