Garancsi István építhet stadiont az orosz focivébére

Forrás: RIA Novosti

-

A Market Zrt. nyerhet megbízást a 2018-as oroszországi futball-világbajnokság egyik stadionjának kivitelezési munkálataira – értesült a VS.hu. Az erről szóló szerződést heteken belül aláírhatják. A cég a kalinyingrádi Baltika Arena építésében vehet részt, egy másik magyar vállalkozás megbízása viszont az időhiány áldozata lett.


Magyar cég építheti a 2018-as focivébé egyik stadionját Oroszországban – a hírt maga Orbán Viktor jelentette be újságíróknak még februárban, egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre látogatott. Az év végén lejáró magyar-orosz gázszerződés meghosszabbításán kívül (amiről egyébként információink szerint még mindig folynak a tárgyalások, egyelőre nincs aláírt hosszabbítási megállapodás) ez volt az egyetlen konkrét gazdasági eredménye az orosz elnök látogatásának.

Hogy melyik az a stadion, illetve melyik magyar cég lehet a befutó, akkor nem lehetett tudni. A Világgazdasággal februárban a Kész Kft. és a Market is azt közölte, érdekli őket a lehetőség, és adott esetben pályáznának is. A Kész sajtófőnöke, Pintyőke Marcell azt is elmondta, hogy két éve már megpróbálkoztak Oroszországban egy vidéki stadion építésével, de a bonyolult bürokrácia miatt azóta is csak a tárgyalások folynak.


Stadion Kaliningrad

A 12 helyszín

 • Jekatyerinburg
 • Szocsi
 • Kazany
 • Kalinyingrád
 • Moszkvában két helyen,
 • Szaranszk
 • Nyizsnyij Novgorod
 • Rosztov
 • Szamara
 • Szentpétervár
 • Volgográd

A vébén tizenkét stadionban rendeznek majd meccseket, de a létesítmények nagy része már épül, vagy éppen be is fejezték őket, így túl sok lehetőség már februárban sem volt arra, hol kapcsolódhatnának be magyarok. Az egyik Kalinyingrád: a Balti-tenger menti városban ugyanis késve kezdődtek el a munkálatok.

A VS.hu orosz és magyar forrásból származó információi szerint a Market Zrt. vehet majd részt a stadion építésében, az erről szóló tárgyalások utolsó fázisukban vannak, egy kormányzati informátorunk szerint heteken belül aláírhatják a szerződést.

Garancsi István tavaly ősszel szerezte meg a Market többségi tulajdonát a részvények 51 százalékát korábban birtokló Wing Zrt.-től, ekkor vásárolta meg a részvényeket az üzletember által alapított Garhartt Invest 2014. A Market tavaly a cégadatok szerint 49 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 1.1 milliárd forintos nyereséggel zárt. A cég építette a Ferencváros új stadionját is.Úgy tudjuk, a győri Graboplan Kft. is versenyben volt egy részletfeladatért, de ők végül nem kaptak megbízást. Pedig a cégnek erős referenciái vannak: ők készítették a román nemzeti stadion, valamint a 2012-es lengyel-ukrán rendezésű foci-Eb-re épített wroclavi stadion külső burkolatát és tetőszerkezetét.

A győri cég minden bizonnyal azért esett el az üzlettől, mert az egész beruházás jelentős csúszásban van, és újra kellett tervezni az egész létesítményt: az eredeti elképzelések egy 45 ezres arénáról szóltak, aminek lelátóit mobil tető védte volna az esőtől. A késés miatt azonban egy 35 ezres stadionja lesz majd Kalinyingrádnak, fedetlen lelátókkal, vagyis nem lesz szükség a tetőépítésben jártas cég munkájára. Mondjuk a stadion még így bőven elég lesz az orosz másodosztályban 12. helyen álló, Baltika néven küzdő helyieknek.

Az biztos, hogy rohamtempóra lesz szükség, ezt maguk a szervezők is elismerik. A Reuters egy áprilisi cikke szerint ahhoz, hogy a szigetre tervezett stadion kellően stabil alapokkal bírjon, 4.5 millió tonna homokot kellett hajón a helyszínre szállítani, ami jóval tovább tartott a tervezettnél. Az építkezés felelősei mindenesetre azt ígérték, hogy 2017 végére állni fog a létesítmény, és a határidő a fővállalkozó orosz Crocus Csoport képviselői szerint is tartható. A beruházás összértéke 49 milliárd forintot tesz ki.

Megkerestük a Crocust is, hogy ők hogyan kerültek kapcsolatba a Markettel, amint válaszolnak, közölni fogjuk. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium év elején azt közölte, hogy a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság áprilisi ülésén dőlhet el, ki hol építhet stadiont, augusztusban még azt mondta megkeresésünkre az orosz szervezőbizottság, hogy semmilyen információt nem tudtak adni, sőt, egy munkatárs telefonon annyit mondott, ők tőlünk hallanak először az egészről.

A Market Zrt. csak annyit közölt megkeresésünkre, hogy „jelenleg semmilyen orosz beruházásban nem vesznek részt”. A külügyminisztérium azt írta kérdéseinkre: „folyamatosan egyeztetünk arról, hogy magyar építőipari vállalkozások részt vehessenek az oroszországi labdarúgó világbajnokság előkészítő munkáiban. Amennyiben bármilyen megállapodás születik, arról azonnal értesítjük a nyilvánosságot.”

Úgy tudjuk egyébként, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban komoly reményeket fűznek ahhoz is, hogy a közeljövőben a Market egy fehérorosz és egy algériai stadion építésében is szerephez jut majd.