Gálfi Dalma nem bánja, hogy máris törött a US Open-trófeája

-

Boris Becker, John McEnroe és Martina Navratilova is gratulált a junior világelsőnek, aki komoly célokat dédelget egy erős stábbal, de nem helyez magára nyomást. Interjú az első magyar US Open-győztessel.


Jókora repedések láthatóak az üvegtrófea kupakján, amit Gálfi Dalma a US Open junior egyesének megnyeréséért kapott. A 17 éves bajnok nem bánja, csak „ha az alja tört volna össze, az zavarna”. Valóban, a lényeg így is pontosan látszik: az amerikai nyílt teniszbajnokság megnyerése, első magyarként bármilyen korosztályban.

Gálfi a győzelem után junior világelső lett, a felnőtt ranglistán pedig a 442. helyen áll. Év végéig bekerülne a top háromszázba, a következő célja pedig a legjobb száz, ennél előrébb nem is kell tekinteni. Sőt, ahogy mondja, egyelőre még a US Open-döntőt sem elemezték ki.


Megrepedt, de így is imádja


Majdnem az első meccsen kiesett

Holott talán nem is a döntő volt a legfontosabb meccs: az első fordulóban egy hazai ellenféllel, Alexandra Sanforddal találkozott, aki elvette tőle az első szettet, majd 5-3-ra vezetett a döntő játszmában. „Egyszerűen nem gondoltam, hogy ki fogok kapni, csak tudtam, hogy jobb játékos vagyok nála, és valahogyan nyerni fogok” – mondta immár Budapesten.

Temesvári Andrea, az egyik edzője úgy látta, „annyira izgult, amilyet még sosem láttuk tőle. De küzdött, és egyre jobban jött bele a játékba, és pont ezt sulykoltunk belé Barátosi Leventével, a másik edzővel. Nem csapkodta az ütőt, nem esett kétségbe, csak tette a dolgát, úgyhogy nagyon megdicsértem a győzelem után.”

Onnantól kezdve egyre jobban játszott, „abszolút nem volt rajtam nyomás, próbáltam élvezni a versenyt, az utolsó junior US Openemet”, az újabb kulcsmeccs pedig az orosz Szofia Zsuk elleni negyeddöntő lett. Sokak szerint a színvonal felért egy jófajta felnőtt meccsével, olyan egykori világklasszisok dicsérték meg, mint Martina Navratilova, Stefan Edberg, mi több, Boris Becker átölelte.


A döntő megnyerése utáni pillanatok


A hazai közönség sem zavarta

Még két meccset kellett megnyernie a győzelemig, mindkettőt amerikai ellenféllel szemben. „Náluk próbáltam kizárni a közönséget, amikor ugyanis ők nyerték a pontot, majd szétesett a stadion, olyan hangosak voltak, amikor viszont én, akkor egy maroknyi magyar csapat tapsolt. Rájuk figyeltem nagyon.”

A döntőben két szoros szettben legyűrte Sofia Kenint, úgy nyert tehát US Opent, hogy az első forduló után játszmát sem veszített. Másnap a Times Square-en sétálva mondta Temesvári Gálfinak, hogy már ő a világelső, de még nem nagyon tudták elhinni.

„El nem tudom mondani, milyen érzés úgy visszamenni az Openre, hogy a tanítványom játszik, a végén már nem is tudtam visszafogni az érzelmeimet, legszívesebben odaadtam volna a karomat is, hogy már a top tízben lássam – magyarázta Temesvári. – Innentől pedig elég lesz ránéznie a kupára, hogy erőt merítsen belőle, ha jönnek a szürke hétköznapok, és lesz egy hullámvölgye.”

Márpedig „nem fogok mindent megnyerni ezek után, úgyhogy nem szeretnék nyomást helyezni magamra”, jegyzi meg Gálfi.


Temesvári Andreával jó párost alkotnak


Segítség McEnroe-tól

A friss bajnok két éve költözött fel Balatonfüredről Pestre a jobb lehetőségek kedvéért. Nem zárja ki, hogy egyszer Amerikába megy edzeni, de egyelőre jobb neki itthon, ahol körülveszi a család támogató közege.

És persze a szakembereké: az edzői, Temesvári és Barátosi mellett külön erőnléti edző is foglalkozik vele, sportpszichológussal is dolgozott, egyelőre csak háromszor, de máris érezte a pozitív hatását, ahogy a meccsek közben ki tudta zárni a negatív gondolatokat. Emellett további szakemberek is segítenek neki, a stáb pedig összehangolja a munkát, mindenki figyelembe veszi a többiek diagnózisait.

De még ilyen profi körülmények közt is történhetnek kellemetlen meglepetések. Ahogy Temesvári elmesélte, szerdán érkeztek meg New Yorkba, majd a csütörtöki edzés után a szervezők kijelentették, hogy szombat délelőttig juniorok nem jöhetnek be. „Akkor elmentem mindenkihez, körülbelül 70 embert kértem meg, hogy adjon nekünk engedélyt, a végére már elég ideges lettem – emlékezett. – Végül John McEnroe ajánlotta fel az akadémiáját, ahol meglehetősen jó körülmények voltak. A legvégén aztán ő is gratulált a győzelemhez.”


Már Budapesten állta az újságírók ostromát


Pennetta példája

A siker kulcsa a kiváló adogatás („nem álltunk rá külön, vannak periódusaim, amikor jobban megy, és van, amikor kevésbé”), és a sok hármas edzés volt, „ami sokat segített például abban, hogy az irányváltásokat jól csináltam”. És „a fonákja, amit nehéz olvasni, és fontos fegyver a taktikájában” – jegyezte meg Barátosi.

Amerikában nem csaptak nagy bulit, a fáradtság legyűrte a stábot, itthon viszont „az utcánkban rendeztünk egy ünnepséget, 50-60 ember jött ki egy US Open princess felirattal.”


2015 U.S. Open - Day 14

Hölgyeim és Uraim, a 2015-ös US Open junior lány győztese: Gálfi Dalma


A US Open előtti sérülése miatt fájós combbal csinálta végig a New York-i tornát, és még most sem százszázalékos, de Temesvári szerint nem is kell erőltetni a minél több játékot. „Az én időmben egy-egy verseny volt egy hónapban, most meg hetente számos versenyből választunk ki jobbnál jobbakat. Mivel sok a lehetőség, nem kell kapkodnunk, sok ideje van még, láthattuk, hogy idén a felnőtteknél Flavia Pennetta 33 évesen nyert US Opent, az első Grand Slam tornáját.”

És Gálfi is pontosan tudja, hogy nincs értelme nyomást helyeznie magára, még ha most mindenki mindenhol győzelmet vár is tőle.