G7: Oroszország fogadja el Porosenkót!

Fotó: AFP / SAUL LOEB / AFP / SAUL LOEB

-

Oroszországnak el kell ismernie Ukrajna legitimen választott elnökeként Petro Porosenkót és párbeszédet kell kezdeményeznie vele – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit kormányfő. Csütörtökön Brüsszelben tartottak sajtótájékoztatót a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő csoport, a G7 vezetőinek csúcstalálkozóját követően.


Ha Oroszország folytatja a provokációt, további költségekkel kell szembenéznie – jelentette ki Obama. David Cameron leszögezte: Moszkva lépései teljességgel elfogadhatatlanok, szöges ellentétben állnak a G7-et alkotó demokráciák elveivel.

„Ezért nincs helye többé Oroszországnak az asztalunknál”
– mondta a brit miniszterelnök, jelezve egyúttal, hogy a következő egy hónap döntő lesz annak megítélésében, eleget tesz-e Moszkva a vele szemben támasztott elvárásoknak.

Medvegyev: A G7 cinikus!

Határtalan cinizmusnak minősítette Dmitrij Medvegyev csütörtökön, hogy a világ hét legfejlettebb ipari országának vezetői támogatásukról biztosították az ukrán hadseregnek az oroszbarát felkelők elleni műveleteit. Eközben az ukrajnai Donyec-medence lakosaitól kért segítséget csütörtökön a területén bekövetkezett humanitárius katasztrófa felszámolásához a „donyecki népköztársaság” legfelsőbb tanácsa.