G20: tudomásul veszik, hogy az USA nem foglalkozik a klímaegyezménnyel

-

A csúcstalálkozó résztvevői szerint nyitva kell tartani a piacokat, és nem fogadják el a protekcionizmust.


Kompromisszumos zárónyilatkozatot fogadhatnak el a G20-csúcstalálkozó résztvevői. A hírek szerint ebben az szerepel, hogy folytatják a küzdelmet a protekcionizmus és a tisztességtelen kereskedelmi üzelmek ellen, visszafordíthatatlannak tekintik és támogatják a párizsi klímaegyezményt, de tudomásul veszik, hogy abból az USA kimarad.

A G20 egyetért a piacok nyitva tartásában és a protekcionizmus elleni küzdelemben – mondta Angela Merkel. A német kancellár elítélte a csúcsértekezlet idején lezajlott erőszakos tüntetéseket. Kormánya átgondolja, milyen segítséget nyújthat a zavargások áldozatainak.


Új csúcs

A francia államfő bejelentette, hogy – két évvel a párizsi klímaegyezmény aláírása után – december 12-re újabb csúcstalálkozót hív össze. Emmanuel Macron szerint további klímavédelmi intézkedéseket kell tenni, főleg pénzügyi téren. A csúcstalálkozó célja az lesz, hogy mozgósítsák a magán- és az állami tőkét a párizsi megállapodáshoz kötődő projektek megvalósításához.

Macron reméli, hogy meg tudják győzni Donald Trumpot, változtassa meg a klímaváltozásról alkotott véleményét. Az amerikai elnök június 1-jén jelentette be, hogy az USA kilép a klímavédelmi egyezményből.