G. Fodor nem vállalja az ELTE etikai eljárását

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A politológus szerint az etikai eljárás megindítását kezdeményező közlemény „magában foglalja az ítéletet is”, ebből pedig nem kér.


A G. Fodor által főszerkesztett portálon alpári stílusban megírt, személyeskedő – a családtagok fényképével illusztrált – cikk jelent meg Tóbiás József MSZP-elnökről, feleségéről és kiskorú lányáról.

A főszerkesztő később bocsánatot kért a szerző neve nélkül kitett írás miatt, az ELTE viszont azt közölte, hogy a portálon megjelent „szexista, rasszista, mások személyiségi jogait, emberi méltóságát sértő” tartalmak teljes mértékben összeegyeztethetetlenek az egyetem által vallott értékekkel, ezért az ELTE Politikatudományi Intézetében korábban oktatóként dolgozó, a 2015/2016-os tanévben fizetés nélküli szabadságon lévő G. Fodor Gábor ellen etikai eljárást indítottak.

G. Fodor közleményében azt írta: az etikai eljárás megindítását kezdeményező közlemény „magában foglalja az ítéletet is”. Hozzátette: tekintettel arra, hogy az etikai eljárást maga az ELTE rektora kezdeményezte, aki „egyértelművé tette” az üggyel kapcsolatos álláspontját a közleményben, meggyőződése, hogy „nem várható el” az etikai bizottság tagjaitól „az ügy elfogulatlan, érdektelen megítélése és elbírálása”, ami – folytatta – az etikai kódexben meghatározott összeférhetetlenségi követelménybe ütközik.

Közölte: tájékoztatja a bizottság elnökét, hogy nem kíván személyesen megjelenni a bizottság előtt.