Futószalagon utasítják ki a határsértőket

-

Kedd óta hatályos az új törvénycsomag, amely bűncselekménnyé nyilvánította a határkerítés átlépését. 65 embert már bíróság elé állítottak, 22-t kiutasítottak.


A menekültügyi törvénycsomag szeptember 15-ei hatálybalépése óta, három nap alatt 65 bíróság elé állítást kezdeményezett a Szegedi Járási Ügyészség. Ebből 22-ben született elsőfokú ítélet, és ezek fellebbezés hiányában jogerőre is emelkedtek – mondta Polt Péter legfőbb ügyész az MTI-nek.

A bíróság az ügyészségi indítványoknak megfelelő határozatokat hozott, a szankció minden esetben önálló büntetésként alkalmazott egy-, vagy kétéves kiutasítás. A vádlottak feltehetően azért nem fellebbeztek, mert minél előbb szabadulni akartak az eljárásból, távozni az országból – mondta a legfőbb ügyész.

A régi röszkei átkelőnél szerdán történt zavargás miatt tucatnyi ember ellen folyik eljárás. Polt szerint a történtek feltehetően megvalósítják a határzár tiltott átlépésének, illetve megrongálásának minősített esetét. A hatóságok vizsgálják, hogy megvalósult-e hivatalos személy elleni erőszak, tömegzavargás illetve terrorcselekmény.