"Futballélményt akarnak? Tényleg? Akkor menjenek ki a meccsre!"

Fotó: Getty Images / Dave Thompson

-

Ezekkel a szavakkal hajtotta el a BBC-t a másik Manchester United, amikor a tévé a kupameccsük időpontjának megváltoztatását kérte tőlük.


Soha nem látott közvetítés ötletével kereste meg az angol foci hatodik vonalában (National Legaue North) szereplő FC United of Manchester csapatát a BBC. A brit közszolgálati csatorna az FA-kupa 4. fordulójában szombaton 16 órára kiírt Sporting Khalsa–FC United-találkozót szerette volna a „vadonatúj BBC Mobile Match of the Day Live élmény” formájában közvetíteni, mobiltelefonra optimalizált formában, amihez annyit kért, hogy a mérkőzést hozzák előrébb.

A 2005-ben a Glazer családnak a Manchester Unitedben történő többségi tulajdonossá válása után a MU szurkolói által, a futball színtiszta üzletté válása elleni tiltakozásból alapított klub azonban hű maradt az elveihez, és elküldte a BBC-t melegebb éghajlatra.


Nem azért járnak meccsre, hogy benne legyenek a tévében. Bárki követheti a példájukat!


„A futball egy sport, nem pedig egy tévés show – írták közleményükben, aminek ez volt a legbarátságosabb mondata. – A legújabb ötlet, hogy szakítsuk meg a játékosok bemelegítését, zavarjuk a szurkolókat és a cserejátékosok bemelegítését, de még a menedzserekkel is menjünk szembe. A klubvezetés válasza határozott nem erre a kérésre!”

Az FC United vezetősége ugyanakkor leszögezi, hogy nem akadályozzák mindenáron egy-egy mérkőzés időpontjának megváltoztatását, ha az összhangban van mindkét csapat, valamint a szurkolók érdekeivel. Most viszont szó sincs erről.


„Mint közszolgálati adónak, a BBC-nek élen kellene járnia a meccsek népszerűsítésében, anélkül, hogy ezzel kellemetlenséget okoznának a szurkolóknak. Ehelyett viszont a versenytársaik legrosszabb gyakorlatait is megpróbálják felülmúlni.”

„Ha a BBC nézői valóban szeretnék megtapasztalni a szurkolói élményt, akkor arra országszerte minden szinten számos valódi lehetőségük van. Mind közül pedig a legkönnyebben úgy tudják átélni a tévénézők a szurkolói élményt, ha kimennek egy meccsre. A minél nagyobb átélés érdekében járjanak ki szurkolni, ahogy azt számosan mások teszik hétről hétre az amatőr ligákban!”

Válaszában a BBC azzal védekezett, hogy ők csak egy eddig soha nem látott közvetítéssel akarták minél jobban átadni az élményt. „Természetesen ezt csak akkor fogjuk megtenni, ha mindkét klub támogatását maradéktalanul élvezhetjük” – áll a tévé közleményében. Azaz nem most.