Füstöt jelzett az automata lezuhanás előtt az egyiptomi gépen

Fotó: AFP / ANDRAS SOOS

-

Műszaki hibára utalhat, hogy füstöt jelzett az ACARS adattovábbító rendszer arról az egyiptomi repülőgépről, amely csütörtökön a Földközi-tengerbe zuhant – adta hírül péntek éjjel a CNN amerikai hírtelevízió.


Az adatok szerint a füstöt a pilótafülkéhez közeli mosdóból jelezte egy érzékelő percekkel azelőtt, hogy a repülőgép eltűnt a földi radarokról.


Az ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) a repülés alatt folyamatosan küld adatokat a földi légi irányításnak a gép rendszereinek működéséről, illetve esetleges meghibásodásáról.

Az egyiptomi repülőről hibaüzenet érkezett a pilótafülke ablakának jégtelenítőberendezéséről, és egy másik füstjelző is működésbe lépett.

Szakértők szerint mindezek arra utalhatnak, hogy


műszaki hiba okozhatta

a Franciaországban gyártott Airbus-A320-as típusú utasszállító repülőgép katasztrófáját.

Bár pénteken az egyiptomi haditengerészet megtalálta a repülő néhány roncsdarabját, emberi testrészeket és néhány poggyászt a Földközi-tengerben 290 kilométerre északra Alexandria városától, ezek még nem elegendőek ahhoz, hogy ki lehessen deríteni, mi okozta a tragédiát. A gép feketedobozait még keresik: az egyiptomi haditengerészet mintegy 13 ezer négyzetkilométeres területet fésül át tüzetesen, de ha nincs eredmény, akkor kiterjesztheti a keresést.


Keresik a roncsokat


Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter korábban úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, terrortámadásét sem, és utóbbinak nagyobb a valószínűsége, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

Viszont két nappal a tragédia után még egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett elkövetőként, és az utaslistán a nyomozók nem találtak terroristagyanús vagy terrorszervezettel valószínűsíthetően kapcsolatban álló személyt.