Fürjes: múlt időben kell fogalmazni az olimpiáról

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Borkai Zsolt, a MOB elnöke a fővárosi közgyűlésen 120 éves álom elvételéről beszélt. A 2024-es budapesti olimpia kormányzati felelőse, Fürjes Balázs szerint elgáncsoltuk magunkat a népszavazási kezdeményezéssel. A fővárosi képviselők határozatban ítélték el az ellenzéket ezért, és felhatalmazták a főpolgármestert, tárgyaljon az olimpiáról a kormányfővel. Az ellenzék szerint a kormányoldal felelős az összefogás megszűnése miatt.


Fürjes Balázs, az olimpiai projekt kormányzati vezetője a Fővárosi Közgyűlés döntése előtt szólalt fel szerda délelőtt. Soha ilyen közel nem volt még Magyarország egy olimpia megrendezéséhez, de a mai napon sajnos már múlt időben kell erről fogalmazni – vonta le a Momentum népszavazási kezdeményezése utáni helyzetet.


Valószínűsítette, a 2024-es olimpia helyszínének kijelölésének nem lesz jó végeredménye Budapest szempontjából. Fürjes az összefogás, a valódi nemzeti ügy megszűnéséről beszélt.


Így inkább ne is csináljuk! Béna kacsaként nem lehet versenyt nyerni a vetélytársakkal szemben”

– mondta. Hozzátette: ezt akár meg is nyerhettük volna, majd elköszönt a hallgatóságtól, megköszönve, hogy az olimpiáért dolgozhatott.
Borkai Zsolt szenvedélyesen érvelt az olimpia ellenzőivel szemben. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, 120 éve várunk arra, hogy Budapest olimpiát rendezzen, de ezt az álmot most elvették tőlünk. Azok, akik kihátráltak az összefogásból. Borkai sajnálja, hogy szertefoszlani látszik ez az álom, de továbbra is bármikor kiállok az olimpia rendezése mellett.


Önök és a főváros nem is tudják, milyen szerencsések lennének, ha Budapest olimpiát rendezne!”

– szólította meg hallgatóit. Borkai szerint – tornászhasonlattal élve – most már csak az a kérdés, fel tudnak-e állni ebből a sérülésből. „Kívánom, hogy így legyen, mert ez szolgálja a nemzet érdekét!”


Odalett a közös álom

Tarlós István főpolgármester a vita felvezetésként közölte, az álláspontját majd szerda este alakítja ki, miután az olimpia rendezéséről tárgyalt Orbán Viktorral.

Horváth Csaba (MSZP) a kormánypárt szerepét húzta alá. Szerinte ők a felelősek azért, hogy a fővárosiak elveszítették a bizalmat az olimpia sikeres rendezése iránt.

Csárdi Antal (LMP) azt rótta fel a fideszes képviselőknek, nem kérdezték meg az emberek véleményét a döntés előtt: nem sorolták fel érveket, nem engedték az olimpiáról valót vitát. Szerinte a Momentum népszavazási kezdeményezésének sikere mögött ez áll. Meggyőződése, az egészségügy, az oktatás problémáit kellene rendezni, nem pedig luxus sporteseményt.

Kocsis Máté (Fidesz) erre reagálva beszélt arról, egyik olyan városban sem tartottak népszavazást, ahol olimpiát rendeztek. Kocsis az ellenzéket tette felelőssé, mert megváltoztatta a véleményét: vagy akkor hazudtak, amikor támogatták az olimpiát vagy akkor, amikor azt mondták, minden eszközzel megakadályozzák.

Karácsony Gergely (PM) korábbi támogató szavazatát azzal magyarázta, még pártársaival szemben is kiállt a rendezés mellett. Azóta viszont változott az olimpia megítélése, nem adtak garanciákat a budapestieknek arra, amiket kértek. Ő maga kétszer is kezdeményezett népszavazást, de a Kúria mindkettőt elkaszálta. Emiatt aztán nincs lelkiismeret-furdalása az ügyben.Szaniszló Sándor (MSZP) szerint 266 ezer ember véleméyét akarja semmibe venni a kormányoldal, ha nem fogadják el népszavazási igényüket. Ha nem tételezik fel róluk, hogy képesek dönteni ebben a kérdésben.

Kovács Péter (Fidesz) Horváth Csaba 2015-ös nyilatkozatát idézte, aki akkor a közös álomban, egy sikeres olimpia megrendezésében bízott.

Gy. Németh Erzsébet (DK) erre úgy reagált, ha valóban ezt akarják, miért nem terjesztettek elő olyan javaslatot, hogy Budapest továbbra is fenntartja az olimpia rendezésére vonatkozó pályázatát. Az ellenzéki képviselő úgy látta, nagy a zavar a kormánypártiak fejében, miután összegyűlt 266 ezer aláírás.


Korábban se kérdezték a népet

A főpolgármester a Momentumra utalva többször hangsúlyozta, nem lát abban bajt, hogy fiatalok be akarnak kerülni a politikai hatalomba. Huszonhét éve ő is ezt akarta. Ezt követően 2005 és 2010 közötti idézetek sorolt, amikor Demszky Gábortól 2020-as olimpia rendezése mellett állt ki. A volt főpolgármester akkor arról beszélt, az olimpia rendezése a legnagyobb lehetőség Budapest fejlesztésére. Jelentőségében az uniós támogatások révén megvalósuló beruházásokhoz mérte. Tarlós István furcsállta, hogy Budapest a legnagyobb gazdasági válság közepén is olimpiát akart rendezni, most, amikor megszabadult az adósságaitól pedig inkább ne tegye.


A főpolgármester megjegyezte, akkor a városvezetésnek, amelynek Horváth Csaba is tagja volt, eszébe nem jutott népszavazást kezdeményezni. De más szervezeteknek sem.

Tarlós hangsúlyozta, most már mindenki összevissza beszél, úgyhogy egyvalamit nem szabad csinálni, húzni tovább ezt, ami már rég nem az olimpiáról szól, mint a rétestésztát. Azt egyáltalán nem érti, mi a Momentum baja azzal, ha visszavonnák a pályázatot, hiszen éppen ez népszavazási kezdeményezésük célja.

A fővárosi közgyűlés a vita végén elfogadta Kocsis Máté három javaslatát. Eszerint:
  • a 2024-es olimpia rendezésében iránti nemzeti egység felbomlott,
  • a felbomlásért a felelősség azokat a politikusokat terheli, akik megváltoztatták korábbi, a rendezést támogató álláspontjukat,
  • felkérték a főpolgármestert, folytasson tárgyalásokat a MOB-bal és a kormánnyal annak érdekében, hogy a megszűnt nemzeti egységre tekintettel, van- e értelme Budapest olimpia rendezési pályázatát fenntartani.
A közgyűlés leszavazta Horváth Csaba a népszavazási kezdeményezésben feltett kérdéssel megegyező javaslatát, hogy a főváros vonja vissza pályázatát.