Fürjes: Minden legyen nyilvános a 2024-es olimpiáról!

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Fürjes Balázs, a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó budapesti pályázat kormányzati felelőse első intézkedéseként levélben kérte Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökét, hogy a szervezet hozza nyilvánosságra a teljes megvalósíthatósági tanulmányt.


Az egyes kiemelt budapesti beruházásokért is felelős kormánybiztos az MTI-hez is eljuttatott levelében arra kérte a MOB-elnököt, hogy a százoldalas vezetői összefoglaló mellett az 1300 oldalas teljes dokumentum is kerüljön ki a MOB honlapjára. (Ez azóta megtörtént, a tanulmány itt található.)

„A magyar olimpiai pályázatnak az összefogás és az átláthatóság, a becsületes munka és a nyílt szakmai párbeszéd, az érdemi konzultáció segíthet a legtöbbet” – írta Fürjes. Hozzátette, párbeszédet kell folytatni „bárkivel, aki kész tenni a sikeres magyar olimpiai pályázat támogatásáért, sőt, még a nyitott gondolkodású és jóakaratú ellenzőkkel is,


tőlük is tanulhatunk, ha meghallgatjuk őket.

A kormánybiztos a levélben hangsúlyozta, tisztában van azzal, hogy a teljes megvalósíthatósági tanulmány az előnyök mellett feltárta a kockázatokat és a nehézségeket is, tudja, hogy nem szokás ilyen mélységű döntéseket előkészítő anyagot nyilvánosságra hozni, és ezt egyetlen rivális város sem tette meg – talán nem is készítettek ilyen alaposságú elemzést. „Tudom, hogy ezzel óhatatlanul muníciót adhatunk versenytársainknak, ugyanakkor erősebb a nyilvánossághoz és az átláthatósághoz fűződő érdek” – írta Fürjes Balázs.


Fürjes (jobbra) szerint mindennek fent kell lennie a MOB honlapján


A kormánybiztos arra is kitért, hogy az olimpiai pályázat önmagában nagy hasznot hozhat Magyarországnak, nagymértékben növeli Budapest ismertségét és elismertségét, óriási a reklámértéke, segíti a turizmust és a külföldi befektetéseket. Fürjes szerint „egy jól végigvitt pályázati folyamat olimpiarendezés nélkül is egyedülállóan növeli Budapest és Magyarország ismertségét és megbecsülését a világban, látogatókat és további befektetéseket vonz, munkahelyeket teremt, adóbevétellel jár, segíti a gazdasági növekedést. Az olimpiai pályázat gyorsító pályára teszi a budapesti közlekedési beruházásokat, a városfejlesztést, előmozdítja rég húzódó tervek megvalósítását. Természetesen ráfordítást is kíván, de egy jó pályázat előnyei és hasznai bőven meghaladják a pályázati ráfordításokat, vagyis a pályázat önmagában is megéri, önmagában is hasznos.”


Borkai helyesli a kérést


Borkai Zsolt az MTI-nek azt mondta, korábban már maga is javasolta a tanulmány nyilvánosságra hozatalát, és örül annak, hogy a kormánybiztos megerősítette abban, hogy ez a helyes irány. Hozzátette, a MOB haladéktalanul elhelyezi a honlapján a dokumentumot, és szerinte is „nyílt kártyákkal kell játszani”. A MOB-elnök örömét fejezte ki, hogy Fürjes Balázs lett az olimpiai pályázat kormányzati felelőse, mert korrekt, mások véleményére is adó, kompromisszumkész szakembernek ismerte meg.