Fürjes: Lehet népszavazás az olimpiáról

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Fürjes Balázs kormánybiztos, a 2024-es olimpiai pályázat vezetője szerint ha az emberek úgy akarják, lehet népszavazás az olimpiai pályázatról.


„Magyarországon nem szükséges népszavazást tartani ebben a kérdésben, a szükséges döntések demokratikusan megszülettek" – jelentette ki az olimpiával kapcsolatos népszavazásról Fürjes Balázs a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

Hozzátette, a fővárosi közgyűlés több mint 90, a parlament több mint 80 százalékos többséggel döntött, szinte minden párt támogatását élvezve. „A döntések szabályosan megszülettek, és Budapest jelentkezett. Magyarország képviseleti demokrácia, az emberek négyévente szavaznak, megválasztják a képviselőiket, és ők intézik a köz dolgait, tehát jogi értelemben nem szükséges, és azt is fontos tudni, hogy nemzetközi követelmény sincsen. Mi most versenyzünk Rómával, Párizzsal és Los Angelesszel; sem Los Angelesben, sem Párizsban, sem Rómában nem kötelező, és nem is tartották szükségesnek, hogy népszavazást tartsanak. Nem tartottak, nem is fognak népszavazást tartani.”

„Sőt, az utolsó három európai olimpia helyszínén, Barcelonában, Athénban és Londonban sem volt népszavazás – folytatta a kormánybiztos. – Tökéletesen megtartották az olimpiát, a demokráciák állnak, nem omlottak össze. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem szükséges, viszont a magyar alkotmányos demokráciában lehetőség van, az emberek magukhoz vehetik a döntés jogát bármilyen kérdésben. Össze kell gyűjteni 140 ezer aláírást, ebben az esetben Budapesten, és szerintem az a tisztességes hozzáállás, hogy döntsenek a népszavazás ügyében az emberek. Ha az emberek úgy akarják, és ennyien kifejezik ezt, és szeretnék, és aláírják, és összegyűlnek a szükséges támogató aláírások, akkor lesz népszavazás, nem szükséges, de ha az emberek úgy akarják, akkor lesz. Ha az emberek nem akarják, akkor a döntések érvényesek, és megyünk előre.”

Közben Sydney olimpiai bajnoka, Kovács Ágnes lett a sportolói bizottság elnöke, így az olimpikonok is elmondhatják a véleményüket sok olyan kérdésben, amire csak nekik van rálátásuk.