Furfangos asztalos buktatta le a korrupt fideszes képviselőt

Fotó: Getty Images/moodboard RF / moodboard / Getty Images/moodboard RF / moodboard

-

Újfehértó egykori fideszes polgármestere a gyanú szerint kért ezt-azt egy közbeszerzésért cserébe.


A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint befejeződött az ügyészségi nyomozás a hivatali vesztegetéssel gyanúsított T. András volt fideszes országgyűlési képviselő, Újfehértó egykori polgármestere és M. János építési vállalkozó ügyében – írja a Népszabadság. A vádhatóság szerint T. András – aki nem élt panasszal a gyanúsítás ellen – polgármesteri időszakában a helyi temető felújítására és futballpálya építésre kiírt közbeszerzési eljárás során megállapodott M. Jánossal arról, hogy

a cég abban esetben nyeri meg a tendert, ha a politikus családi házánál ingyen elvégzi a térkövezést, kerítésfestést és egy szerszámos kamra fölépítését.
Az önkormányzat nevében T. András 2008 nyarán kötött szerződést a céggel, majd pár hónappal később a kft. emberei más dolgozók bevonásával el is végezték a kért munkát mintegy másfél millió forint értékben. A korrupcióra úgy derült fény, hogy egy asztalos a vesztegetés dokumentumait a megyei napilap egyik aktuális lapszámával együtt egy nejlonzacskóban beépítette a szerszámoskamra gerendái közé, majd ezt később elmondta a rendőrségen. Az „időkapszulát" a KNYF nyomozói az eljárás során kibontották a falból, és lefoglalták. Az ügyészég T. Andrást vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és jelentős vagyoni hátrányt okozó folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt, M. János építési vállalkozót pedig hivatali vesztegetés és jelentős vagyoni hátrányt okozó folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki – olvasható a lapban.