Furcsa: valami miatt nem tud a várt ütemben csökkenni a büdzsé hiánya

Fotó: Getty Images/iStockphoto / vetkit

-

Minden eddiginél kedvezőbb előrejelzés jelent meg a magyar gazdaságról. Idén sem lesz infláció, a vártnál is gyorsabban bővül a gazdaság, csökken az államadósság - ezeket jósolja legfrissebb jelentésében a Magyar Nemzeti Bank. Csak egy furcsaság történik: mindannak ellenére, hogy így robog a "pannon puma", jövőre mégis nagyobb lesz az államháztartás hiánya, mint azt korábban gondolták.


A Matolcsy György által irányított jegybank szinte minden mutatóban javította a várakozásait a legfrissebb inflációs jelentésében. Az MNB-nek az a legfontosabb feladata, hogy a forint értékállóságát megőrizze, a jogszabályi előírások szerint minden más tevékenységét ennek rendeli alá, és ezért ad ki negyedévente egy inflációs jelentést. Ezt tette most is, és ebben a legutóbbihoz, a decemberihez képest is derűlátóbban szemléli a jövőt.


Az MNB várakozásai szerint az idén is folytatódik a magyar gazdaság dinamikus bővülése, miután külföldön és itthon is mindenki többet fogyaszt. A GDP-növekedési előrejelzését így felfelé korrigálta az MNB: idén 3,2 százalékos bővülést vár (a korábbi 2,3 százalékkal szemben), 2016-ra pedig 2,5 százalékos növekedést jelez előre (tavaly év végén 2,1 százalékot vártak).

Az infláció ugyanakkor a korábban vártnál kisebb lesz. Az MNB 2015-re a decemberben még 0,9 százalékos drágulással számolt, most pedig azt mondja, hogy mindent egybevetve idén sem változnak a fogyasztói árak. 2016-ra pedig 2,6 százalékos inflációt vár, a korábbi 2,9 százalékkal szemben. Mindez elsősorban az alacsony nyersanyagáraknak köszönhető, ráadásul a környezetünkben, az eurózónában tartósan defláció, vagyis csökkenő árszínvonal kezd kialakulni.

Az MNB szerint a beruházások is a vártnál intenzívebbek lesznek: decemberben még 1,8 százalékos bővülést várt, amit most 5,2 százalékra emelt. A beruházási ráta stabilan 20 százalék fölött alakul, és ezen belül nőhet a magánberuházások aránya. A vállalati beruházások fokozatos élénküléséhez az MNB növekedési hitelprogramjának a kiterjesztése is hozzájárul, vagyis az, hogy a jegybank rendkívül alacsony kamatozással ad pénzt a kereskedelmi bankoknak, hogy azok azt továbbkölcsönözzék a vállalkozásoknak.

Az MNB optimista abban is, hogy csökkenhet az államadósság. Idén év végére 76 százalék alá süllyedhet az adósságráta és 2016-ban megközelítheti a 74 százalékot. Hozzáfűzik: a kedvező adósságdinamikát elsősorban a várható gazdasági növekedés, a fegyelmezett költségvetési politika és a mérsékelt hozamkörnyezet támogathatja.

A fegyelmezett költségvetési politikával kapcsolatban azonban adódik egy furcsaság. Miközben minden gazdasági mutató ennyire kedvezően alakul a jegybank várakozásai szerint, addig az MNB azzal számol, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya 2015-ben 2,4 százalék lehet, jövőre pedig 2,2 százalék. Márpedig ez a legutóbbi érték decemberben még csak 1,9 százalék volt. Így tehát jövőre történik valami, ami miatt nem tud a korábban várt mértékben tovább csökkenni az államháztartás hiánya. Magyarázatot nem ad az MNB, ám miután a jövő évi költségvetést már április közepén tárgyalni akarja a kormány, így néhány héten belül már kiderülhet valami.