Furcsa mesét talált ki az erőszak után Kiss László

Fotó: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum / Mikó László

-

A korabeli iratok szerint arra akarta rávenni társait, vallják azt, hogy áldozatuk önként, fejenként 200 forintért közösült velük. Az ítélet utal a rendőrség korabeli hibáira is, ami lehetővé tette, hogy összebeszéljenek.


Előbb tagadással, majd egy meglehetősen vad hazugsággal próbált védekezni Kiss László úszóedző és két társa, miután 1961-ben eljárás indult ellenük csoportos nemi erőszak miatt. A korabeli ítéletből, amelyből a Blikk szombati száma közölt újabb részleteket, az derül ki, hogy amikor az első rendőr megjelent az uszodában, V. odaszólt L.-nek, hogy tagadjanak mindent, és később több hamis állítással próbálták igazolni, hogy az elkövetés idején nem voltak a sportuszodában.

Az eltussolásban viszont Kissnek támadt a legvadabb elképzelése. „Kiss László III. r. vádlott felvetette azt az ötletet, hogy későbbi kihallgatá­saik során mondják azt, hogy [Zsuzsanna] velük ugyan önként közösült, de 200 Ft-ot kért a közösülésért, és feljelentését azért tette meg, mert neki a 200 Ft-ot nem adták meg. Tény, hogy L. és V. vádlottak Kiss Lászlónak e javaslatát elvetették” – áll a dokumentumban, amelyben hangsúlyozzák, hogy a vádlottaknak volt lehetőségük az egyeztetésre.

Ez azért volt lehetséges, mert – mint az az iratokból kiderül – hibázott a rendőrség. Ugyan egymástól távol ültették le a gyanúsítottakat a rendőrkapitányságon, és bár megtiltották nekik, hogy társalogjanak, őr nem vigyázott rájuk. Az átszállításukkor sem tartották be az utasításokat, a kísérő csak egy ideig felügyelte Kisséket a rabszállítóban, majd átült a gépkocsivezető mellé.

A csoportosan elkövetett nemi erőszakért Kiss László három év börtönbüntetést kapott, de húsz hónap múlva kiengedték. Folytathatta az úszást, az edzősködést, több olimpiai bajnokot is kinevelt a magyar sportnak, büntetett előélete egy idő után már nem volt. Az elmúlt napokban többen állították, hogy „uszodai körökben” ismert volt Kiss múltja, a botrány kirobbanása után azonban mégis lemondott szövetségi kapitányi posztjáról és százhalombattai alpolgármesteri címéről.