Furcsa körülmények között zuhant le egy orosz rakéta

Fotó: AFP / STRINGER

-

Kudarcot vallott szombaton egy orosz Proton-M típusú űrrakéta, amelynek egy mexikói távközlési műholdat kellett volna az űrben pályára juttatnia. A rakéta utolsó egysége visszazuhant Szibériába nem sokkal a fellövés után – adta hírül az Interfax orosz hírügynökség. A RIA hírügynökség értesülése szerint felfüggesztik ennek a rakétatípusnak a használatát.


A Reuters brit hírügynökség orosz hírforrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a rakéta harmadik fokozata a start után 8 perccel hibásodott meg, és terhével együtt Csita környékén csapódott a földbe. Egy orosz űrhivatali tisztségviselő szerint a rakétarészben még többtonnányi, erősen mérgező hajtóanyag lehetett lezuhanásakor. A rakétát Kazahsztánból, a bajkonuri űrközpontból indították útnak. A baleset oka egyelőre ismeretlen.


A Proton-M első próbafellövései még az 1960-as években voltak. Eredetileg interkontinentális ballisztikus rakétának szánták, olyannak, amely atomtöltetet képes a – volt – Szovjetunió területéről a hidegháborús ellenség földjére, az Egyesült Államokba juttatni. Sohasem állították az orosz atomarzenál hadrendjébe.