Furcsa figurák jöttek össze az új lengyel kormányban

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

Az egyik a nitrogénben lefagyasztott embriók dajkaapukájának tartja magát, a másik meggyőződéses összeesküvéselmélet-hívő, a harmadik egyszerűen csak visszaélt hivatali hatalmával egy még nem jogerős ítélet szerint. Jöhet a „legrosszabb kormány” Lengyelországban.


A vártnál nagyobb győzelmet aratott a jobboldali-populista Jog és Igazságosság Párt (PiS) a három héttel ezelőtti lengyel parlamenti választásokon, így Beata Szyldo miniszterelnök-jelölt számára széles mozgástér állt rendelkezésre leendő kormánya tagjainak kiválasztását illetően. Sokan emiatt abban reménykedtek, hogy a PiS fősodrához képest mérsékeltebbnek tartott Szydlo személyiségéhez közelebb álló kabinetet állít majd össze, de a jelek szerint nem így történt.

A Quartz.com és a Business Insider összeállítása alapján ugyanis több olyan tagja is lesz az új lengyel kormánynak, aki igencsak furcsán tekint a világra. Kezdjük mindjárt a sort Antoni Macierewicz leendő védelmi miniszterrel, akik az egyik legállhatatosabb hangoztatója a máig élő összeesküvés-elméletnek, miszerint 2010-ben az orosz titkosszolgálat robbantotta fel Lech Kaczynski elnök gépét.


A Szmolenszknél lezuhant gép fekete doboza: újra előveszik


A tragédia érthető módon hatalmas sokkot okozott a lengyel társadalomban, még úgy is, hogy az utólagos vizsgálat megállapította: a rossz időjárási körülmények, és a pilóta hibája is közrejátszhatott a 96 emberéletet követelő tragédiában. (Köztük volt Kaczynski felesége, és egy sor lengyel állami vezető.)

A PiS és a lengyel szélsőjobb azóta is meggyőződéssel vallja, hogy az oroszok robbantották fel a gépet, Jaroslav Kaczynski új vizsgálatot is ígért a kampányban: védelmi minisztere valószínűleg alig várja, hogy belevethesse magát a „munkába”.


Az embriók apukája

Jaroslaw Gowin tudományért, és oktatásért felelős miniszter nem a tragikus összeesküvésekben hisz, ennél sokkal szelídebb elképzelései vannak a világról. Mint egy interjúban korábban kifejtette, egy politikusnak szeretnie, és szolgálnia kell az embereket. Ez eddig persze a világ legnagyobb közhelye lenne, de Gowin azzal folytatta az interjút, hogy mivel ő maga is lombikbébi, ezért a nitrogénben lefagyasztott embriók védelmezőjének, dajkaapukájának is tekinti magát. Ehhez képest lengyel viszonyok között szinte hétköznapi, hogy egy másik alkalommal viszont keményen felemelte a hangját a „lengyel egyetemeken terjedő homoszexuális ideológiával” szemben.


Zbigniew Ziobro: jön az új boszorkányüldözés?


A lengyel titkosszolgálatokat egy bevált káder vezeti majd: Mariusz Kaminski az első PiS-kormány idején már volt az antikorrupciós hivatal vezetője: sokan úgy tartják, ez volt az abban az időben dúló politikai boszorkányüldözés egyik főszereplője. „Apróság”, hogy 2007-ben hivatali visszaélés miatt három év felfüggesztettre ítélték. Igaz, Kaminski fellebbezett, jogerős ítélet azóta sincs. Beata Szyldo mindenesetre azt mondta kinevezésével kapcsolatban, hogy a most is futó bírósági eljárás semmi problémát nem okoz, bízik Kaminskiben.

Zbigniew Ziobro az első, és a mostani PiS-kabinetben is az igazságügyet viszi majd. Róla szintén azt írták a lengyel lapok, a 2005-2007 közötti politikai bosszúhadjárat egyik főszereplője volt, és várhatóan most sem fog majd másképp viselkedni.

Valószínűleg ezért írta azt a Newsweek lengyel kiadása, hogy „a Jog és Igazságosság Pártja legrosszabb lehetséges kormányát” sikerült összeállítani – minden bizonnyal nem is a kormányfő Beata Szydlonak, hanem a háttérből irányító Jaroslav Kaczynskinek. Aki akár kormányfő is lehet néhány hónapon belül.