Furcsa a helyzet a lavinát elindító miskolci gimnáziumban

-

Míg a Herman Ottó Gimnázium igazgatója bizakodó volt a keddi közoktatási kerekasztal után, a gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke szerint az egész nem ér semmit.


„A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által a tegnapi napra összehívott oktatási kerekasztalon történtek alapján megbizonyosodtunk arról, hogy előzetes félelmeink jogosak voltak. Az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul” - írta közleményében a Tanítanék Mozgalom, amelyet a többi között Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke jegyez.

Felhívtuk az iskola igazgatóját, Madarász Pétert, aki azt mondta, Pilz a nyilatkozatot nem az iskola nevében tette. Madarász egyébként a keddi kerekasztal ülése után bizakodó volt. A mozgalom közleménye szerint


a Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozhat, mi viszont a 737 csatlakozó intézmény nevében nyilvánítjuk ki álláspontunkat:

A Tanítanék Mozgalom szerint a megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, hiányolták a sajtót, a valós döntéshozókat és a szakértőket, a témák szétaprózása illegitimmé teszi szemükben az eseményt. Az oktatási kormányzat 20 fő problémát kategorizált az iskoláktól érkezett panaszok alapján, a kerekasztalon abban állapodtak meg, a különböző témákon munkacsoportok dolgoznak majd.

Továbbra is követelik, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény átmeneti, egyeztessen egy új közoktatási törvényről, az oktatásra a jelenleginél sokkal többet költsön az állam (a GDP 6 százalékát, miközben ez most nagyjából 3 százalék körül van), az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, valamit a tanulók és pedagógusok számára elviselhetetlen helyzeten azonnal változtassanak.

A mozgalomhoz csatlakozott iskolák nevében a közleményt a miskolci mellett a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, Törley Katalin, és Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium vezetője is aláírta.