Füllentenek a magyarok a téli gumiról

Fotó: DPA / ULI DECK

-

Tízből négy autós drágának tartja a téli gumit, van, akinek nincs ideje, hogy felszereltesse. Sokan pedig nem vallják be, hogy nincs nekik.


Bár tízből kilenc magyar autós azt állítja, hogy van téli gumi az autóján, ezzel szemben a piaci adatok szerint a autósok alig több mint fele (55-60 százalék) szerelteti fel azt – derül ki a Vredestein gumigyártó 1000 autós megkérdezésével készített felméréséből. A cég szerint azért javult a helyzet, tíz évvel korábban csak az autósok harmada közlekedett téli gumival.

A télen is nyári gumit használó autósok 42 százaléka azt mondta, hogy a téli gumi drága, ezért mondanak le róla. Az autósok között van, akik a tárolóhely vagy az idő hiányával magyarázta a téli gumi hiányát, és vannak sofőrök, akik úgy vélekedtek, mindegy, hogy téli vagy nyári gumi van az autón, a vezetési tudás a fontos. Ezzel szemben a tesztek azt mutatják, hogy 7 Celsius-fok alatt a téli gumival 30-40 méterrel hamarabb meg lehet állni hirtelen fékezésnél, mint a nyári társával.Egyre több gyártó dob piacra négy évszakos gumit, bár a felmérés szerint minden huszadik autós (6 százalék) közlekedik ilyennel. Az autósok egyébként takarékos megoldásnak tartják a négy évszakos gumit. A megkérdezettek 40 százaléka szerint annak érdemes ilyet választani, aki kevesebb mint 10 ezer kilométert megy egy év alatt. Az autósok negyede azért választaná, mert nem akar két garnitúra gumival bajlódni, a válaszadók ötöde pedig azért, mert csak városban használja a kocsit. Az autósok harmada 60 ezer forintnál kevesebbet költ a 4 gumira, 41 százalékuk 60-80 ezer forintot szán rá.