Fukusima: először engedtek sugármentesített talajvizet a tengerbe

Fotó: MTI/MTVA / - / MTI/MTVA / -

-

Első ízben engedtek hétfőn a tengerbe Japán partjainál sugármentesített talajvizet, amelyet az atombalesetet szenvedett fukusimai atomerőmű környéki kutakból szivattyúztak ki.


Csaknem 850 tonna megtisztított vizet eresztett az óceánba az atomerőművet működtető vállalat, a TEPCO. A 2011-es földrengés és szökőár okozta atomkatasztrófa nyomán naponta 300 tonna talajvíz szivárog be a fukusimai erőmű reaktorcsarnokaiba, ahol összekeveredik a hűtésre használt, erősen sugárszennyezett vízzel. Az ily módon felgyülemlő víz tárolása okozta a legnagyobb gondot az atomerőmű reaktorainak szétszerelését végző szakemberek számára.


A TEPCO és a japán kormány közlése szerint a talajvíz negyvenegy kúton át történő kiszivattyúzásával, megtisztításával és a tengerbe engedésével a felére tudják csökkenteni a reaktorépületekbe beszivárgó és ott felgyülemlő vízmennyiséget. A cég a tervek szerint összességében négyezer tonna sugármentesített vizet fog leereszteni a tengerbe. A tisztítás utáni mérések szerint a víz literenként 300 és 600 becquerel radioaktivitású volt, ami jóval alacsonyabb érték a megengedett literenkénti 1500 becquerelnél.

Az intézkedést a fukusimai prefektúra halászai sokáig ellenezték, mert aggódtak az óceán vizének és élővilágának szennyeződése miatt. A múlt hónapban azonban jóváhagyták a TEPCO tervét, egyebek közt azzal a feltétellel, hogy a kormány kárpótolja a nukleáris katasztrófa következményeiből fakadó anyagi káraikat.

A 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő cunami a Fukusima I. atomerőmű három reaktorát súlyosan megrongálta, a sugárzás következtében emberek tízezreit kellett kitelepíteni a környékről.