Függetlenségi pártok nyerték a katalán választást

Fotó: Getty Images / David Ramos

-

A közel végleges hivatalos eredmények szerint a Junts pel Sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés nyerte Spanyolországban a vasárnap megtartott katalán regionális parlamenti választásokat.


A szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál az önálló katalán állam megalakítását szorgalmazó politikai erő 62 helyet szerzett a katalán parlamentben a rá leadott 39,6 százalék szavazattal.

Egy másik függetlenségi párt, a Junts pel Sí lehetséges szövetségesének tartott Népi Egység (CUP) a szavazatok 8,2 százalékával tíz képviselői helyet szerzett a katalán parlamentben. A két pártnak így együtt, ha koalícióra lépnének, abszolút többsége lehetne a regionális törvényhozásban.

Az önálló Katalán állam létrehozásáért küzdő párttömörülés, a Junts pel Sí hónapokkal ezelőtt bejelentette: ha megnyerik a választásokat, egyoldalúan megindítják az elszakadási folyamatot Spanyolországtól. A kezdeményezés élén a katalán kormánypárt áll.


Az így kialakult végeredmény megosztja Spanyolországot az önálló Katalónia létrehozásáért kiálló politikai erők a függetlenség győzelmét látják benne, a megszerzett képviselői mandátumokra hivatkozva, míg a többiek szerint a katalánok többsége nem akarja az elszakadást, mert összességében kevesebb mint 50 százalékuk szavazott erre.

Az EFE spanyol hírügynökség kormányzati forrásra hivatkozva azt jelentette: a központi kormány éppen erre hivatkozva a függetlenség bukásaként értékeli az eredményt. Pablo Casado, a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) szóvivője Madridban kijelentette, hogy folyatni fogják "a törvényesség garantálását" és megvédik Spanyolország egységét.


Régóta próbálják kivívni

Katalóniában a Franco-diktatúrát követően - 1980-ban - a Konvergencia és Unió pártszövetség került hatalomra, és Jordi Pujol elnök irányításával 23 éven át maradt az autonóm közösség élén. A politikus azt vallotta: Katalónia nemzet állam nélkül, a spanyol nemzet része és nincsenek kiválási törekvései. Megvan a saját nyelve, kultúrája.

2006-ban a katalán kormány megreformálta saját alkotmányát, és a korábbinál nagyobb nyelvi, pénzügyi és politikai önállóságot követelt. Az újrafogalmazott autonómiát népszavazáson fogadták el. A spanyol alkotmánybíróság 2010-ben ezek jó részét visszavonta, például azt a passzust, amely szerint Katalónia külön nemzet, vagy hogy a spanyol legfelsőbb bíróság nem illetékes a katalán bírósági eljárásokban.