Független jelöltek nyertek a három időközi választáson

-

Peszt Attila független ügyvivő polgármester nyerte az időközi választást vasárnap a Tolna megyei Udvariban, Nyírkátán pedig a szintén független Lakatos Sándor Attila nyert. Szúcs is független jelöltet választott magának.


Nyírkátán Lakatos Sándor Attila 631 szavazatot kapott, mögötte Oláhné Kocsis Margit (Fidesz-KDNP) végzett 502 vokssal. A harmadik jelöltre, Nyeste Andrásra (Munkáspárt) egy választó szavazott. A választáson az 1495 szavazásra jogosult helyi lakos közül 1153-an járultak az urnákhoz, így a részvétel 77,12 százalékos volt.
Az időközi polgármester-választást azért tartották, mert a Nyírbátorhoz közeli település vezetője, a Fidesz-KDNP színeiben megválasztott Jeney Sándor februárban elhunyt.

A tavaly október 12-i önkormányzati választáson Jeney Sándor 603 voksot kapott, a második helyen akkor a mostani győztes, Lakatos Sándor Attila végzett 477 szavazattal.


Udvariban marad, aki eddig is volt

A választáson ketten indultak, Peszt Attila 101, Szabó Katalin független jelölt 86 szavazatot kapott - mondta Tokainé Mézes Mária. A 333 lakosú településen a 284 választásra jogosult közül 187-en mentek el szavazni, érvénytelen voks nem volt - tette hozzá.


A községben azért rendeztek időközi választást, mert tavaly októberben nem sikerült polgármestert választani, az egyetlen jelölt ugyanis a voksolás előtt nem sokkal visszalépett. A február 8-ra kitűzött időközi polgármester-választás jelölt hiányában elmaradt. Peszt Attila 1993-tól 2014-ig független polgármestere, 2014. októbertől ügyvivő polgármestere volt a településnek.


Szúcson a munkáspárti jelöltnek esélye sem volt

A választási névjegyzékben szereplő 321 lakos közül 213-an szavaztak, két voks érvénytelen volt. A négy jelölt közül Kökény Béla 125, Tóth Tamás Lászlóné (független) 47, Gombár Józsefné (független) 38, Németh Zsolt (Munkáspárt) egy szavazatot kapott.
Azért volt szükség időközi polgármester-választásra Szúcson, mert a korábbi vezető, Egyed Zsigmond (független) lemondott tisztségéről.