Fucsovicsék nyerték a párost, 2-1 a magyaroknak

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Fucsovics Márton és Balázs Attila öt szettben legyőzte Martin Klizant és Andrej Martint a Szlovákia-Magyarország tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában zajló párharc szombati páros mérkőzésén Pozsonyban, ezzel a magyarok 2-1-re vezetnek a vasárnapi két egyes meccs előtt.


A magyar szövetség honlapja szerint a magyar duó rögtön elvette ellenfele adogatását, majd előnyét megtartva 6:3-ra hozta az első játszmát. A folytatásban a házigazdák vívtak ki egy korai bréket, aztán 5:2-nél elvették Balázs szerváját, és 6:2-vel kiegyenlítettek. A magyar csapat esélyei ellen szólt, hogy legutóbb 2008-ban, Algéria ellen nyert páros meccset úgy, hogy 1-1 volt az állás az első nap után.


Fucsovicsék a harmadik felvonásban 3:2-nél vették el a rivális adogatását - ekkor Klizan mérgében összetörte az ütőjét -, majd Fucsovics magabiztosan kiszerválta a szettet, így 1 óra 42 perc elteltével meglepetésre ismét a magyarok kerültek előnybe.

Köves Gábor kapitány együttesének a negyedik játszma elején is volt három bréklabdája, ám a várva várt fordulat csak 5:5-nél következett be, néhány fantasztikus Fucsovics-tenyeres és röpte után. Így Balázs a mérkőzésért szerválhatott, csakhogy a szlovákok visszavették az elbukott adogatást, és jöhetett a rövidítés. Ebben egy hajszálnyival a hazaiak voltak jobbak, akik egy óra alatt ismét kiegyenlítettek, így a csata döntő szettben dőlt el.

Az utolsó játszma nem a feltámadó szlovák duó további menetelését hozta: egy szerencsés Fucsovics-ütés révén magyar brékkel kezdődött, Balázs "semmire" hozta az adogatását, ezzel 3:0 lett a vendégeknek. Martin sem tudta hozni a szerváját, így 4:0, majd Fucsovics remek adogatásai után már 5:0 állt az eredményjelzőn. Klizan két mérkőzéslabda hárításával szépített, aztán Balázs semmi-negyvenről kiszerválta a meccset, így a 3 óra 11 perces találkozó végén a magyarok ünnepelhettek 2-1-es vezetést.

Folytatás vasárnap az utolsó két egyes összecsapással 13 órakor.

A magyaroknak van miért visszavágniuk Pozsonyban, ugyanis a két gárda egyetlen, tavaly júliusi mérkőzésén az akkor még Kuhárszky Zoltán vezette gárda 3-0-ra kikapott Budapesten.