Fucsovics egyéniben nyert: magyar győzelem a Davis Kupában

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

HÁTTÉR

Fucsovics Márton a vártnál simábban legyőzte Radu Albotot a vasárnapi első egyes mérkőzésen a tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna II-es csoportjának győri párharcában. Az utolsó meccsen Borsos Gábor simán legyőzte Maxim Bulatot, ezzel Magyarország 4-1-re legyőzte Moldovát.


A pénteki egyesek után 1-1-re álltak a csapatok.

Szombaton, ahogy a VS.hu is beszámolt róla, Fucsovics és Gödry Levente 5 óra 8 perces csatában, két meccslabdát hárítva verte Albotot és Andrei Ciumacot.

A világranglistán 165. magyar játékos vasárnap annak a tudatában kezdett melegíteni, hogy ha legyőzi a nála 22 hellyel előrébb álló riválisát, akkor az utolsó egyesnek már nem marad tétje. Albot tavaly megverte Fucsovicsot a US Open selejtezőjében, a 2013-as moldovai DK-párharcban viszont a magyar játékos nyert. Kettejük közül összesítésben Albot eddig 52 perccel több időt töltött a pályán Győrben.

A nyíregyházi játékos 3:2-nél elvette ellenfele adogatását, aztán 5:2-nél értékesítette negyedik szettlabdáját, így 41 perc elteltével előnyhöz jutott. A folytatásban a pontosabban játszó Fucsovics rögtön hárított két bréklabdát, 2:1-nél viszont Albot képtelen volt erre, így hamarosan 4:1 állt az eredményjelzőn. Az első két napon még folyamatosan „pörgő" ellenfél egyre kedveszegettebben ütögetett, ismét elvesztette a szerváját, bő fél óra alatt pedig a második játszmát is.

A tetemes hátrány még inkább visszavetette a moldovai játékost, aki a harmadik felvonásban csakhamar kétszer is elbukta az adogatását, miközben folyamatosan méltatlankodott, és az ütőjét is földhöz vágta. A továbbiakban már csak felvillanásai voltak, miközben Fucsovics továbbra is koncentráltan játszott, időnként a szerva-röpte stílusból is tartott bemutatót, végül 1 óra 50 perc elteltével ünnepelhetett.


Azt hittem, én leszek a fáradtabb, de már az első pár pontnál láttam, hogy Albot nem úgy mozog, mint az előző napokban

– mondta az MTI-nek.

„Végig nyomás alatt tartottam, jöttem fel a hálóhoz, nagyon boldog vagyok, hogy győztem. Nagyszerű három napon vagyok túl, a borítás és a labda is nagyon feküdt nekem, sok pozitív élményt gyűjtöttem. Júliusban a bosnyákok ellen nehezebb dolgunk lesz, de ott is tudunk meglepetéseket okozni” – nyilatkozta a hamarosan Kínába utazó, később pedig olasz és tunéziai tornákra készülő Fucsovics, akinek első számú célja, hogy májusban a Roland Garros főtáblájára kerüljön.


A folytatásban a válogatottban pénteken bemutatkozott Borsos Gábor (1077.) simán verte a 17 éves Maxim Bulatot.

A friss fedettpályás magyar bajnok 20 perc alatt 6:0-ra hozta az első szettet. A másodikban a junior korú rivális hozott három gémet, de fordítani nem volt esélye..

A magyarok a második fordulóban a bosnyákokat fogadják július 17. és 19. között. Ha azt a csatát is megnyerik, akkor szeptemberben már a zóna I-es csoportjába való feljutásért küzdhetnek.


Eredmény:

Magyarország-Moldova 4-1 - végeredmény

Fucsovics Márton-Radu Albot 6:2, 6:1, 6:2
Borsos Gábor-Maxim Bulat 6:0, 6:3
szombaton játszották:
Fucsovics Márton, Gödry Levente-Radu Albot, Andrei Ciumac 7:6 (7-4), 3:6, 4:6, 7:6 (8-6), 8:6
pénteken játszották:
Fucsovics-Ciumac 6:0, 6:2, 6:3
Borsos Gábor-Albot 3:6, 2:6, 5:7