Frölich Róbertet választották meg országos főrabbinak

Fotó: MTI / Beliczay László

-

A tisztség Schweitzer József februári halála óta volt betöltetlen. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) Rabbitestületében a neológ rabbik más személyi döntéseket is hoztak, Deutsch Róbertet közfelkiáltással nevezték ki a rabbiság vezetőjének és helyetteseit is megválasztották.


Frölich Róbert 1965-ben született Budapesten, a középiskola elvégzése után, 1986 és 1988 között a Bethlen téri zsinagóga vallásoktatója, majd 1989-től a Dózsa György úti zsinagóga rabbihelyettese volt. 1990-ben avatták rabbivá, előbb az újpesti zsinagóga, egy évvel később pedig a Páva utcai zsinagóga rabbija lett. A Dohány utcai zsinagóga főrabbijává 1993-ban nevezték ki – foglalja össze Frölich eddigi életútját a Mazsihisz közleménye, amely kitér arra is, hogy idén januárban a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) akkori vezetője, Schwezoff Dávid a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos pályáztatás miatt felmondott Frölich Róbertnek, ezt azonban mind a zsinagóga közössége, mind pedig a rabbitestület elutasította, és megerősítette a főrabbit pozíciójában.

A közlés szerint Frölich Róbert vallási pályája mellett oktatói, illetve katonai karriert is befutott. Tanított a Lauder Javne Világi Zsidó Iskolában és az Anna Frank Gimnáziumban is, majd 1996-tól az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem tanára, 1998-tól 2006-ig pedig adjunktusa volt. 1991-ben került a Honvédelmi Minisztériumhoz, ahol először az egyházi szakértői irodában volt vallási szakértő, majd 1993-ban a Katonai Lelkészi Hivatal lelkésze lett. 1994-ben kinevezték a Tábori Rabbinátus vezető tábori rabbijává ezredesi rangban, majd 1995-ben dandártábornokká. Az aktív katonai szolgálatból 2010-ben nyugállományba vonult. Nős, két gyermek apja.

A Mazsihisz hozzátette, hogy a neológ rabbik több más tisztségről is döntöttek: a rabbiság vezetőjének Deutsch Róbertet nevezték ki közfelkiáltással, helyettesének Schönberger András pécsi főrabbit, valamint Radnóti Zoltánt, a budapesti lágymányosi zsinagóga rabbiját választották meg titkosan.