Fröccsöntene legót a nyíregyházi üzemben?

Forrás: lego.gizmodo.com/Kudos Jerac

-

Fröccsöntene legót a nyíregyházi üzemben? Költözne egy munka miatt? 2014 első negyedévi adatokat raktunk térképre, hogy megnézzük, hol van munka az országban.


Adatok nélkül is lehet lehet sejteni, hogy Budapest és Pest megye még mindig az ország vízfeje. Éppen ezért nem is lepődtünk meg, amikor a Profession állásportálon 2014 első negyedévében feladott hirdetések többsége erre a területre korlátozódott. Sokkal lenyűgözőbb a nagyságrend. Budapesti és Pest megyei munkavégzéssel 16 527 hirdetést adtak fel, a többi megyében pedig összesen 17 589 nyitott munkahely volt az állásportál statisztikái szerint.Ennek a 17 és félezer helynek a megoszlása nagyrészt követi a Magyarországra telepített összeszerelő üzemeket. Ez alól csak Zala megye kivétel, ahol bár van Flextronics-üzem, mégis az egyik legkevesebb munkalehetőséget kínáló megye a lista szerint.


A kép annyiban csalóka, hogy a hirdetések többsége (71 százalék) egyetemi vagy főiskolai végzettséggel rendelkező munkavállalókat keres. Az álláshirdetések 22 százalékát szabták középiskolai érettségivel rendelkezőkre, a szakiskola és a szakmunkásképző csak hat százalékukhoz elég. A betanított munkásokat valószínűleg nem az állásportálon keresztül keresik, hanem például a honlapon meghirdetett nagy toborzásokon.