Freedom House: Magyarország kifelé tart a demokráciából

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Devonyu / Getty Images/iStockphoto / Devonyu

-

A posztkommunista országok közül a magyarországi helyzet emlékeztet a legmarkánsabban arra, hogy a demokratikus átalakulás nem teljes és nem visszafordíthatatlan, írja a Freedom House.


A kedvezőtlen vélekedés oka, hogy Magyarországon a helyzet valamennyi megfigyelt, a demokrácia állapotát tükröző területen romlott az elmúlt tíz évben, amire nincs több példa a régió uniós tagországaiban. Igaz, másik hétben ugyancsak romlott egy évtized alatt az összesített demokrácia-mutató, háromban nem változott, és csak egy van, ahol javult: Romániában.   A Freedom House által vizsgált országok között tizenegy olyan van, amely uniós tagország is, és vagy a volt Szovjetunió területén fekszik, vagy a világháború utáni szovjet megszállás alakította a történelmét. A számolásban – és a táblákon való eligazodásban – ugyanakkor némi zavart okoz, hogy a jelentés a 2013 júliusa óta EU-tag Horvátországot nem az uniós tagországok, hanem a Balkán országai között sorolja fel.   A jelentés az országokat hét mutató alapján pontozza. Ezek a választási rendszer, a civil szféra, az önkormányzatok, az igazságszolgáltatás szerkezete és függetlensége, a független média, a nemzeti kormányzás és a korrupció. Magyarországon az utóbbi három kapta a legrosszabb pontszámot, a független igazságszolgáltatás pedig a legjobbat.  

Rosszabb, mint az uniós csatlakozás előtt

  A kormányzás vonatkozásában Bulgáriával és Romániával osztozunk az utolsó helyen, a média függetlensége pedig csak ugyanebben a két országban, illetve Horvátországban kisebb. A korrupció szempontjából is ez a három ország van mögöttünk, azonos pontszámot pedig Szlovákia kapott.   A korrupciónál a jelentés külön megjegyzi, hogy Magyarországon 2013-ban egyértelművé vált, hogy a közbeszerzési gyakorlat a kormányhoz hű üzleti köröknek és közösségeknek kedvez. Miután pedig bortány tört ki amiatt, hogy a dohányipar államosítása során előnyben részesítették a kormányzó párt helyi szövetségeseit, a kormány szigorított az információszabadságról szóló törvényen.  

Stabil a demokrácia, de már nem sokáig

  Az összegző megállapítások között a Freedom House leszögezi, hogy egészében véve kevésbé demokratikus viszonyok jellemzik a posztkommunista országokat, mint tíz évvel ezelőtt – akkor ötből egy, ma ötből négy ember él stabilan tekintélyuralmi rendszerekben a régióban. A 29-ből 13 országot sorol a demokráciák közé, ebből 8 konszolidált – azaz stabil –, 5 pedig csak félig konszolidált demokrácia.   Magyaroszág most még a stabil demokráciák közé tartozik, de hatodik éve folyamatosan romlik a helyzet, és az ország közel került ahhoz, hogy kikerüljön a konszolidált demokráciák közül, áll a jelentésben. Ez azt jelenti, hogy bármilyen további romlás után - az azt ellensúlyozó javulás nélkül -, Magyarország már a félig konszolidált demokratikus rendszerek közé kerül, vagyis a posztkommunista uniós tagországok közül Bulgáriával, Romániával és Horvátországgal egy csapatba.   democrary scores   Az összesített rangsorban egyébként – az EU-tagok közül – csak ez a három ország áll Magyarország mögött. Az élen Szlovénia, Észtország és Lettország végzett – 2005-ben Magyarország még mindhármat megelőzte. democracy_scores   Általában véve a demokrácia fejlődött, a kormányzás viszont visszafejlődött, főként a keletebbre fekvő országokban, értékel a Freedom House, és ez nemcsak a belső gyengeségnek vagy az EU-tól való távolságnak köszönhető.
A tekintélyelvű hatalmak nem értékes partnerek és nem a stabilitás garanciái
– figyelmeztet végül a jelentés, amely szerint a Kreml Ukrajnában tanúsított ellenséges magatartása a közelmúltban minden korábbinál világosabbá tette, hogy a demokráciáért folytatott harcok nem elszigetelten zajlanak egy adott országban, hanem vannak külső ellenfelek is. Következésképpen – szögezi le a jelentés – ha a demokratikus világ kudarcot vall abban, hogy kellő energiával részt vegyen ezekben a harcokban, az nemcsak a fejlődés hiányát, hanem hátrálást és valódi veszélyt is jelenteni fog.

A Freedom House

egy több mint 70 éve alapított amerikai szervezet, amely a demokráciával, politikai szabadsággal és emberi jogokkal kapcsolatos kutatásokat végez.