Freddie csalódottan hagyja el Stockholmot

Fotó: Getty Images / Michael Campanella

-

Sem a közönség, sem a szakma nem kapta fel a fejét a magyar dalra az Eurovízión.


Csalódott vagyok, amiért csak tizenkilencedikek lettünk, a Pioneer mindenképpen jobb helyezést érdemelt volna - mondta Freddie (azaz Fehérvári Gábor Alfréd), aki Magyarországot képviselte a 61. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében, Stockholmban. Az énekes szerint mindent kihozott magából, és emlékezetes tapasztalatként élte meg azt a kétszer három percet, amit a színpadon tölthetett.

"Belélegeztem az atmoszférát, és a lehető legjobban próbáltam énekelni" - mondta Freddie, akinek tetszett az érezhetően "belülről" éneklő, győztes ukrán énekesnő előadása, valamint az örmény versenyző dala is. Az énekes a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, ötödikként lépett színpadra, és 108 pontot szerzett Pioneer című dalával.

Magyarország sorozatban hatodszor jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. Az énekest a színpadon Mészáros Tamás, Molnár Gábor és Wodala Barnabás (a Fool Moon együttes tagjai), és Baranya Dávid táncos-dobos kísérte. A Pioneer zenéjét Szabó Zé, a szöveget Csarnai Borbála szerezte.

A döntőt Jamala ukrán énekesnő nyerte 1944 című dalával, 534 pontot szerezve, ez új rekord az Eurovíziós Dalfesztivál történetében. Az ausztrál Dami Im lett a második Sound of Silence című dalával (511 pont), a harmadik helyen az orosz Szergej Lazarjev és a You Are the Only One (491 pont) végzett.

A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak összeadásával alakult ki, a dalfesztivál történetében másodszor született ukrán győzelem. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, ezért Ukrajnában lesz a megmérettetés.