Francois Hollande: Európa véget érhet

Fotó: AFP / PATRICK HERTZOG

-


Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök szerdán közösen szólalt fel az Európai Parlament plenáris ülésén. Utoljára 1989-ben fordult elő, hogy a német kancellár és a francia államfő (Helmut Kohl és Francois Mitterrand) együtt szólalt fel az Európai Parlamentben.


Először Hollande beszélt arról, hogy lassan ismertük fel, hogy az afrikai és közel-keleti problémák milyen hatással lesznek Európára, és hangsúlyozta, hogy a menekültválságot nem egyes országoknak kell kezelniük, hanem az EU-nak, összefogva kell megoldania. Úgy véli, az erős Európa ehhez elengedhetetlen: "nem kevesebb, hanem több Európára van szükség. Európának meg kell erősítenie önmagát, különben Európa véget érhet, elbukhatunk".

Szerinte meg kell erősíteni az eurozónát és a schengeni szabályokat, és közös európai határőrséget és parti őrséget kell létrehozni.


Merkel kifejtette, hogy a dublini előírások már nem alkalmazhatók, és új megoldásokra van szükség. Hangsúlyozta, hogy nem tehetünk úgy, mintha a globális problémák nem érintenének bennünket, hiszen ez "az internet korában puszta illúzió" lenne.

Ő is hangsúlyozta, hogy "több Európára" van szükség. A szíriai konfliktus politikai megoldásának és Törökország segítésének fontosságát is kiemelte.