Franciaországban sorra buknak el a kamuzó politikusok

Fotó: POOL / STEPHANE DE SAKUTIN

-

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a francia kormány volt tagját, mert hazudott a vagyonbevallásában.


Kéthavi felfüggesztett szabadságvesztésre és ötezer eurós pénzbírságra ítélte kedden a párizsi fellebbviteli bíróság Yamina Benguiguit, a francia kormány volt tagját azért, mert több ízben pontatlan vagyonnyilatkozatot nyújtott be. A külföldön élő franciák ügyeivel megbízott volt miniszter (2012–2014) egy évig nem indulhat semmilyen választáson elnyerhető tisztségért. Benguiguit a bíróság már első fokon is bűnösnek mondta ki tavaly, de felmentette a büntetés alól.

Ő az első francia politikus, akit a politikai élet átláthatósága érdekében 2013-ban elfogadott törvény alapján bíróság elé állítottak. Néhány nappal leköszönése után indult ügyészségi vizsgálat, miután a közélet átláthatóságáért létrehozott hatóság feljelentette, amiért a gyanú szerint több ízben is hazudott a vagyonnyilatkozatával kapcsolatban. Ez a hatóság ellenőrzi a megválasztott tisztséget betöltő emberek vagyonnyilatkozatait.

Benguigui nem tüntette fel, hogy egy Belgiumban bejegyzett vállalkozásban tulajdonrésszel rendelkezik. A politikus azt állította, hogy érdekeltségét még azelőtt előadta a cégben, hogy a vagyonnyilatkozatot elkészítette az újonnan létrehozott hatóság számára. Azzal vádolták, hogy vagyonának egy részét elhallgatta, illetve hazug módon vallotta be, a 430 ezer euró (132 millió forint) értékű belgiumi részvényeit nem tüntette fel.


Hollande kormánya 2011-ben találta ki a törvényt


A politikus 2005 óta volt húszszázalékos tulajdonosa a G2 nevű, öt évvel korábban Belgiumban alapított vállalkozásnak, amelyhez több kisebb cég is tartozik. Köztük a Bandits Production nevű francia produkciós iroda, amely a dokumentumfilm-rendező politikus alkotásainak többségét finanszírozza.

Yamina Benguigui 2008-ban lett Párizs emberi jogokért és diszkriminációellenes főpolgármester-helyettese. Akkor sem említette vagyonbevallásában a belgiumi érdekeltségét, de akkor ez még nem számított szabálysértésnek. Az erről szóló törvény 2011-ben született meg, majd tavaly a jogszabályt a parlament azután erősítette meg, hogy eltitkolt külföldi bankszámlái miatt Jérome Cahuzac akkori költségvetési miniszter lemondásra kényszerült. Francois Hollande 2012-es elnökké választása óta négy szocialista politikus kényszerült visszavonulni a politikától pénzügyi botrányok miatt, s 16 kormánytag vagy választott tisztséget betöltő közéleti ember ellen indult vizsgálat.