Franciaországba miért nem mennek a menekültek?

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Az, hogy Francois Hollande nem Angela Merkel, csak az egyik ok.


Németország, Nagy-Britannia, esetleg a skandináv országok – a Görögországon, Szerbián, Magyarországon, legújabban pedig Horvátországon és Szlovénián keresztül Nyugat-Európába tartó menekültek ezekben az az országokban szeretnének új életet kezdeni. Franciaország azonban feltűnően nem szerepel a célországok között. A jelenségre a New York Times keresett magyarázatot. Az biztos, hogy a magyar vonatokra felzsúfolódott vagy az autópályán megindult emberek nem véletlenül Angela Merkel nevét skandálták, és nem Francois Hollande-ét.

A menekülthelyzet legsúlyosabb képét Calais mutatja, de itt is csak azért gyűltek össze a menekültek, hogy átjussanak Nagy-Britanniába. Az egyik itt dolgozó szervezet, a Médecins du Monde vezetője a lapnak azt mondta, Franciaország egyszerűen nem teremt olyan körülményeket, amelyek miatt felmerülne a maradás és letelepedés gondolata a menekültekben. (Ez nem akadályozza meg a francia szélsőjobbot, hogy a menekültekkel riogassa a szavazókat.)

Jellemző, hogy a múlt héten a francia menekültügyi hatóságok próbáltak volna segíteni Münchennek a menekülthelyzet kezelésében, és felajánlották, hogy ezer embert Franciaországba szállítanak, de végül csak 600 emberrel tértek vissza, miközben a német városba több ezren érkeztek.

Franciaországban egyrészt magas a munkanélküliség (több mint 10 százalékos, csaknem duplája a németországinak), másrészt – a szélsőjobboldali erőknek köszönhetően – erős a bevándorlásellenes retorika, vagyis a menekültek is tudják, hogy nem várnák őket tárt karokkal. A menekültbarát tüntetések sem mozgósítottak annyi embert, mint Németországban.

Francois Hollande sokáig ellenezte, hogy az európai országok kvótákkal osszák szét a menekülteket, bár az utóbbi időben beleegyezett abba, hogy Franciaország befogadjon 24 ezer embert. Ehhez képest Németország csak idén egymillió menekülttel számol.

A francia elutasításnak nemcsak érzelmi, hanem gyakorlati okai is vannak. Noha az ország évente 60 ezer menekültkérelmet fogad be, mindössze 25 ezer férőhellyel rendelkezik a menekültközpontokban. A kérelmek elbírálása ráadásul akár két évig is elhúzódhat.