Franciaország nem várja tárt karokkal a menekülteket

Fotó: MTI/EPA / YOAN VALAT

-

Szó sem lehet arról, hogy a vállalt 30 ezernél több menekültet befogadjanak. A francia kormányfő a magyar határzárat is bírálta.


Franciaország a következő két évben nem fog annál a 30 ezer menekültnél többet átvenni a többi európai uniós országtól, mint amennyi az elosztásról szóló uniós tervben szerepel – jelentette ki a francia miniszterelnök csütörtök este a France2 közszolgálati televízióban. „Az Európai Bizottság 160 ezer, háború és kínzás elől menekülő menedékkérő számára javasol befogadást. Franciaország 30 ezer befogadására tett javaslatot. Ennél több nem lesz” – mondta Manuel Valls. „Nem tudunk Európában befogadni mindenkit azok közül, akik a szíriai diktatúra elől menekülnek” – tette hozzá.

A francia kormány júliusban befogadta a menedékkérők első csoportját, amelyet az Európai Bizottság akkor javasolt. Szeptember elején pedig Francois Hollande államfő további 24 ezer ember befogadására tett ígéretet. A miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a menedékjog Franciaország értékeinek középpontjában szerepel, és bírálta a határzár miatt Magyarország szerinte méltatlan viselkedését. „Szolidaritásról, nagyvonalúságról, emberiességről kell tanúbizonyságot tennünk, ugyanakkor azt is kezelni kell, hogy vannak félelmek, fantazmagóriák” - hangsúlyozta.

Franciaországban az egyre népszerűbb szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) úgy véli, hogy a migránsok elárasztják az országot, és a kormány előnyben részesíti a külföldieket a nehéz helyzetben lévő franciákkal szemben. Manuel Valls visszautasította ezt a szembeállítást a szegénységek közötti versengésben, amely szerinte nem létezik. Elmondta, hogy a közelmúltban érkezett menedékkérőknek nyújtott szállásokat nem a franciák elől vették el, a migránsokat általában szanálásra váró épületekben helyezik el. Franciaország nem számít a menekültek célországának, a menedékkérők száma 2012 óta 65 ezer körül stabilizálódott. Valls azonban elismerte: nem biztos, hogy idén nem fog ez a szám nőni. Itt olvashatja cikkünket arról, hogy a menekültek miért nem Franciaországot választják.

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy Franciaországban nő a lakosság száma, így nem ugyanaz a helyzet, mint Németországban, amely kész nagyobb számban befogadni menekülteket. Manuel Valls azt is elmondta, hogy a menekülteken kívül Franciaországba évente mintegy 200 ezer bevándorló érkezik családegyesítés céljából, oktatási programokon keresztül vagy gazdasági okokból.