Franciaország ismét az Iszlám Állam állásait bombázta

Fotó: MTI/AP / Pavlosz Vrionidész

-

A nemzetközi koalíció tagjai folyamatos offenzíva alatt tartják az Iszlám Államot.


A nemzetközi koalíció francia bombázói újabb légicsapásokat hajtottak végre az Iszlám Állam utolsó iraki bástyájának számító Tal Afart ellen – közölte a francia védelmi miniszter.

Jean-Yves Le Drian azt mondta, hogy a múlt pénteki, nizzai merénylet óta nem ez volt a francia hadsereg első válaszlépése.


Hétfőn is bombáztunk. Nem jelentjük be mindennap, de amióta beléptünk a koalícióba, mindennap hajtunk végre légicsapásokat

– mondta a miniszter.


„Moszul bombázásával, Irak bombázásával a biztonságunkat teremtjük meg Franciaországban, sőt globálisan Európában” – mondta a miniszter.

A nemzetközi koalíció tagjai szerdán és csütörtökön gyűlnek össze Washingtonban. A francia tárcavezető szerint az Irakban és Szíriában zajló offenzívát a végsőkig folytatni kell a légicsapásokat az Iszlám Állam moszuli és rakkai állásaira koncentrálva, ahonnan a szervezet terrorkommandói szerveződnek.

Jean-Yves Le Drian szerint az offenzíva jól halad, az Iszlám Állam elvesztette a területének 40 százalékát és számos harcosát, valamint sok forrását. Folytatni kell a nyomásgyakorlást a terrorszervezet végleges felszámolásáig – hozzátéve, hogy ez még időbe telik.


Amerikai vezetéssel 2014 szeptemberében jött létre az első katonai szövetség az Iszlám Állam ellen. Az Egyesült Államok mellett több mint 60 ország vesz részt benne. A koalíció változó sikerrel légicsapásokat hajt végre a terroristák állásai ellen Irakban és Szíriában.