Franciaország homoszexuális nagykövetet küld a Vatikánba

Fotó: AFP / ALAIN JOCARD

-


Franciaország kitart amellett, hogy Laurent Stefanini személyében homoszexuális nagykövetet küld a Vatikánba - mondta szerdán Stéphane Le Foll francia kormányszóvivő.

Párizs és a Szentszék között három hónapja diplomáciai konfliktust okoz a homoszexuális diplomata kinevezése. A Vatikán semmilyen választ nem adott a januárban meghozott francia döntésre, ami elutasítással ér fel.

„Franciaország döntött a Vatikánba delegált nagykövetéről. Ez a választás Laurent Stefaninire esett és ez marad Franciaország álláspontja" - mondta a kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

A francia média tényként kezeli, hogy a diplomata vállalt homoszexualitása okoz gondot a Vatikán számára, jóllehet ezt egyik fél se mondta ki.

„Tárgyalások folynak. Mindegyik nagykövet kinevezését jóvá kell hagyni ott, ahova kinevezzük. Várjuk a Vatikán válaszát. De Franciaország álláspontja nem változik, Laurent Stefaninit javasoljuk vatikáni nagykövetünknek" - mondta a kormányszóvivő.

Az 55 éves Laurent Stefanini soha nem titkolta homoszexualitását. Gyakorló katolikusként 2001 és 2005 között Franciaország szentszéki nagykövetségén dolgozott tanácsosként, ahol elismeréssel tekintettek munkájára.

Franciaországot az év eleje óta egy ügyvivő képviseli a Vatikánban, ahogy 2007-2008-ban is, amikor egy hasonló eset okozott diplomáciai válságot a két állam között.

Akkor is egy homoszexuális diplomata kinevezését nem hagyta jóvá a Vatikán. A hónapokig tartó patthelyzetet végül Párizs akkor úgy oldotta fel, hogy egy másik diplomatát javasolt nagykövetnek.