Franciaország hivatalosan kéri az egész EU támogatását

-

Valószínűleg nem az Iszlám Állam elleni háborúban kellene segíteni Franciaországnak, a kérés lehet jelképes is.


Franciaország arra készül, hogy a párizsi terrortámadás miatt hivatalosan is kérje az Európai Unió összes tagállamának segítségét – erősítették meg az este brüsszeli diplomaták. Ezt az EU védelmi minisztereinek keddi találkozóján terjesztik elő.

A francia kormány az uniós alapszerződés 42. cikkének 7. bekezdésére hivatkozik. Eszerint „egy tagállam felségterületét érő fegyveres támadás esetén a többi tagállamnak kötelessége minden tőle telhető segítséget és támogatást megadni”.

Ez lenne az első alkalom, hogy az alapszerződésnek ezt a szolidaritási klauzuláját alkalmaznák.

Francois Hollande államfő a francia kongresszus előtt hétfőn elmondott beszédében már kilátásba helyezte ezt a lépést. Hogy Franciaország konkrétan miféle támogatást képzel el, uniós körök szerint egyelőre nem világos. Diplomaták szerint lehetséges, hogy egy főleg jelképes lépésről van szó, amelyhez azonban valószínűleg olyan konkrét intézkedések is párosulnának, mint a titkosszolgálati információk eddiginél intenzívebb cseréje. Az azonban valószínűtlennek tűnik, hogy Párizs az EU-tagállamok aktív részvételét kérné az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni háborúban – mondták.


Közben újabb csapásokat mért Rakkára a francia légierő

Az észak-szíriai Rakka az Iszlám Állam székhelye. A francia védelmi minisztérium közölte, a csapásokban megsemmisítették a dzsihadisták egy kiképzőközpontját és egy parancsnoki létesítményét. Az akcióban tíz francia gép vett részt az éj leple alatt, ezek 16 bombát dobtak le a városra.

A harci gépek az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában szálltak fel. A védelmi minisztérium szerint a francia felderítő repülések során előzetesen azonosított célpontok ellen, az amerikai erőkkel összehangolva hajtották végre a támadást.

Ez volt a második francia légicsapás Rakka ellen 24 órán belül. Előző éjjel szintén egy kiképzőközpontra és egy parancsnoki központra csaptak le a francia gépek, akkor 20 bombát dobtak le a szíriai város térségében.

Ez a válasz a pénteken Párizsban végrehajtott, 129 halálos áldozattal járó merényletsorozatra, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. Francois Hollande francia államfő hétfőn közölte, hogy Párizs el akarja pusztítani az Iszlám Államot, ezért intenzívebbé teszi a dzsihadisták elleni hadműveleteit. Bár Franciaország már egy ideje támadja a dzsihadistákat Szíriában az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként, az utóbbi két napban végrehajtott hadműveletek a korábbiaknál jóval kiterjedtebbek voltak.