Franciák melletti szolidaritás lett a párizsi klímacsúcsból

Fotó: AFP / FRANCOIS GUILLOT

-

A Franciaország elleni terrortámadás több ország vezetőjét is arra ösztönözte, hogy szolidaritásból elmenjen a hétfőn kezdődő párizsi klímacsúcsra. A világ 147 kormányfője és államfője próbál az éghajlatváltozás elleni intézkedéscsomagot összehozni. Az amerikai és a kínai elnök mellett ott lesz Áder János is.


A világ közel 150 vezetője gyűlik össze szigorú biztonsági intézkedések közepette Párizsban. A francia fővárosban hétfőn kezdődik az ENSZ COP21 nevet viselő klímakonferenciája. A fő témája, hogyan lehet hosszú távon megfékezni a szén-dioxid kibocsátását.

Mintegy 40 ezer embert várnak a csúcstalálkozóra, amely december 11-ig tart. A világ 147 kormányfője és elnöke vesz részt a találkozón. A BBC elemző cikke szerint nagy az esélye annak, hogy sikerül tető alá hozni egy megállapodást az éghajlatváltozás elleni intézkedésekről.

Az új megállapodás az 1997-ben kialkudott és 2020-ban lejáró kiotói jegyzőkönyv helyébe lépne. A fő cél a globális felmelegedés két fokos csökkentése. Ellenkező esetben felgyorsul a gleccserek olvadása, nő a tengerek vízszintje, valamint a szélsőséges időjárási jelenségek gyakorisága.

A megállapodás tartama körül várható vita, vannak olyan országok, amelyek csak másfél Celsius fokos csökkentést akarnak. Konfliktus alakulhat ki a megállapodás formája miatt is. Az Egyesült Államok valószínűleg nem írna alá egy jogilag kötelező érvényű szerződést, azt ugyanis nem hagyná jóvá a republikánusok uralta Szenátus. A republikánusok többsége nem ismeri el a globális felmelegedést.

Már korábban is sok államfő - köztük Barack Obama amerikai, és Xi Jinping kínia elnök - jelezte, hogy ott lesz a csúcstalálkozón. A párizsi terrortámadások azonban még több vezetőt ösztönözött arra, hogy szolidaritásból elmenjen a klímacsúcsra. Magyarországot az MTI szerint Áder János köztársasági elnök képviseli, a magyar államfő fel is szólal a nyitónapon.

Franciaország nagyon komoly biztonsági intézkedésekkel készül a konferenciára. A párizsi terrortámadásuk után lezárták az ország határait, azóta biztonsági kockázatokra hivatkozva ezer embertől tagadták meg a belépést az ország területére.

Jelenleg 8 ezer rendőr és csendőr ellenőrzi az országba belépőket. További 2800 rendőr védi majd a konferencia helyszínét. Országszerte 120 ezer rendőrt és katonát mozgósítottak a terrortámadások miatt.

A biztonsági intézkedések miatt a francia hatóságok nem engedélyezték, hogy a környezetvédők vasárnap, illetve a csúcs zárása után Párizsban tüntessenek. A környezetvédők nem tettek le kisebb megmozdulásokról más francia városokban.