Francia nők nevezték meg szexuális zaklatóikat

Fotó: AFP / LUDOVIC MARIN

-

A francia rendőrség a Twitteren kérte a szexuális zaklatások és támadások áldozatait arra, hogy tegyenek minden esetben bejelentést. Több politikust és közéleti embert is megvádoltak az állítólagos áldozataik.


Ariane Fornia írónő, Eric Besson volt miniszter lánya a blogján vádolta meg Pierre Joxe ismert baloldali politikust – aki az 1980-as és 90-es években ipari, védelmi és belügyminiszter is volt, majd az alkotmánytanács tagja volt 2010-ig –, hogy 2010 tavaszán szexuálisan bántalmazta a párizsi Bastille Operában. A politikus tagadja a vádakat.

Fornia egy az internetes kampány részeként írta le a történetét. Harvey Weinstein amerikai producer botránya óta nők százezrei emeltek szót Franciaországban a szexuális zaklatás és erőszak ellen.

"Egy idős úr ül a jobbomon. Az előadás kezdődik. Tíz perccel később az idős úr a combomra teszi a kezét" – írta az írónő, hozzátéve, hogy többször is eltolta magától a férfi kezét, aki később felemelte a szoknyáját és a lábai közé helyezte a kezét. "Határozottabban lököm el a kezét és csukott szájjal, elfojtottan felsikoltotok. Mindenki engem néz. Abbahagyja. Tíz perccel később újrakezdi. A körmeimet a kezébe vájom. Csendes, groteszk harc a Bastille Opera közepén" – írta Fornia, és a L’Expressnek megnevezte a bántalmazót.

A 82 éves visszavonult politikus azt mondta, hogy "a jövő héten írásban reagál a vádakra, miután időt szán az ügy tartalmának és következményeinek elemzésére".

Egy másik politikust, Christophe Arend-t, a kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) képviselőjét korábbi parlamenti asszisztense szexuális zaklatással és erőszakkal vádolta meg, és feljelentést tett ellene.

A 29 éves nő azt állítja, hogy a képviselő megfogta a melleit és heteken át szexista megjegyzésekkel zaklatta. Christophe Arend tagadja a vádakat és ügyvédje jelezte: rágalmazás miatt feljelentést tett.

A kormánypárt közleményben jelezte, hogy a képviselőt megilleti az ártatlanság vélelme, ezért egyelőre megtarthatja a képviselői helyét. A párt belső vizsgálatot rendelt el, és meghallgatják a megvádolt képviselő közvetlen munkatársait.

Gilbert Cuzou, a Párizs környéki Ile-de-France régió tanácsának képviselője ellen két nő tett feljelentést szexuális bántalmazás miatt, az ügyészség előzetes vizsgálatot indított. A politikus tagadja a vádakat, rágalmazás miatt feljelentést tett, de a vizsgálatban együttműködik a hatóságokkal.

Tariq Ramadan svájci állampolgárságú iszlámszakértő és teológus, a Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista szervezet alapítójának unokája ellen nemi erőszak miatt tett feljelentést Henda Ayari, a szalafistából lett francia feminista aktivista. Mindketten közismert személyiségek Franciaországban, a televíziók rendszeres vendégei.

Ayari, a Libératrice nevű egyesület 40 éves elnöke 2016 novemberében J'ai choisi d'etre libre (Úgy döntöttem szabad leszek) című könyvében írt először arról, hogy egy muzulmán értelmiségi egy konferencián bántalmazta és megerőszakolta. A nő a Facebookon megnevezte támadóját, s azt írta, hogy eddig azért nem merte megtenni, mert megfenyegette.

Ügyvédje szerint Ayari eddig félt megszólalni, de "amióta néhány napja az emberek elkezdtek beszélni, úgy döntött, hogy ő is elmondja, mit élt át, és levonja annak a jogi következményeit". Ramadan egyelőre nem reagált a vádakra.