Francia miniszterelnök: a migrációs krízis elpusztíthatja Európát

Fotó: AFP / FRANCOIS GUILLOT

-

A francia miniszterelnök talán még sose volt ilyen borúlátó, nem úgy, mint Bill Gates, aki Amerikába is több menekültet fogadna be.


Európa nem képes minden háború elől menekülő szíriait és irakit befogadni, és a menekültválság komoly veszélybe taszíthatja az Európai Uniót – mondta az Independent szerint a szociáldemokrata francia miniszterelnök, Manuel Valls a davosi Világgazdasági Fórumon.


Valls arról is beszélt, Európának azonnal szüksége van a külső határainak védelmére. Ha erre nem kerül sor, az „teljesen destabilizálja a társadalmainkat”.

Szerinte nem a schengeni megállapodás a hibás: „Európa halhat meg, és nem a schengeni övezet. Már ha nem tudja megvédeni a külső határait.”


Bill Gates is elmondta, mit kéne a menekültekkel csinálni

Bill Gates, a Microsoft alapítója is részt vett a davosi fórumon. A BBC kérdésére azt mondta, Amerikának több menekültet kellene befogadnia. Szerinte az Egyesült Államok képes követni Németország és Svédország példáját, amelyeket „dicséret illet”. Elismeri, hogy szűkösek a pénzügyi keretek, de szerinte ez nagyrészt politikai kérdés.


Gates szerint a gazdasági fejlődés megállíthatja a bevándorlók áradatát. Etiópiát hozta fel példának, ahonnan korábban a legtöbben menekültek el, mára már viszont a legtöbb embert fogadja be Afrikában.

Azoknak, akik már elmenekültek hazájukból, a legfontosabb, hogy gyógyszerekhez jussanak a menekülttáborokban, a gyerekeknek pedig meg legyen az a lehetőségük, hogy folytathassák a tanulmányaikat.


Bill Gates


Angela Merkel német kancellár nem ment el a davosi fórumra, a kölni erőszak miatti egyre erősödő politikai nyomás miatt mondta le szereplését. Egyeztetett viszont Barack Obama amerikai elnökkel, aki azt ígérte, „lényeges felajánlást tesz” a február 4-i, londoni konferencián – amelyet még novemberben kezdeményeztek a G20-ak –, ahol a menekültek és az őket befogadó országok támogatásáról egyeztetnek.