Francia kormányfő: Nem tudunk Európába több menekültet befogadni

Fotó: AFP / STEPHANE DE SAKUTIN

-

Manuel Valls szerint megoldást kell találni, hogy a Szíriával szomszédos országok fogadják a menekülteket.


Az Európai Uniónak ki kell mondania, hogy nincs mód további menekültek fogadására, és megoldást kell találnia arra, hogy a Szíriából távozókról a szomszédos országokban gondoskodjanak - jelentette ki Manuel Valls francia miniszterelnök, külföldi újságírókkal találkozva, a Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint.

A német lap internetes kiadása kivonatosan ismertette Valls kijelentéseit, amelyek kiemelt gondolata, hogy az EU-nak meg kell állítania közel-keleti menekültek beáramlását.

A francia kormányfő utalt arra, hogy a november 13-i párizsi merényletek legkevesebb két elkövetője Görögországon és Szerbián át menekültként érkezett Nyugat-Európába.


Nem tudunk befogadni Európába több menekültet, ez nem lehetséges

- idézte a Süddeutsche Zeitung Manuel Valls szavait.


A francia szocialista politikus szerint az Európai Unió sorsát az európai határok ellenőrzése dönti el. Ha az európai határokat nem ellenőrzik, akkor "a népek azt fogják mondani, le Európával" - vélekedett Valls a külföldi újságírókkal folytatott beszélgetésén, amelyet hivatalában, a párizsi Matignon palotában tartottak.

Manuel Valls úgy látja: az EU-nak - ahelyett, hogy ellenőrizetlenül engedi be a migránsok ezreit - inkább a Szíriával szomszédos országokkal, Törökországgal, Libanonnal és Jordániával kell megoldást találnia a menekültek ottani befogadására és visszatartására.

„Ennek hiányában Európa kételyt ébreszt, hogy képes-e hatékonyan ellenőrizni határait" - mondta a Süddeutsche Zeitung szerint a francia miniszterelnök.