Francia és német rendőrök toloncolják vissza a menekülteket

Fotó: NurPhoto / Markus Heine

-

Franciaország és Németország összesen hatszáz rendőrt és menekültügyi szakembert küld Görögországba, hogy segítse az uniós tagállamok és Törökország vezetői között létrejött migrációs egyezmény hatékony végrehajtását - közölte a Politico című brüsszeli hírportál.


A lap értesülései szerint Thomas de Maiziere német és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter ezt az Európai Bizottságnak küldött levélben ajánlotta fel a pénteki csúcstalálkozó után.

Mint a levélben írták, csak arra várnak, hogy Athén pontosan meghatározza a szükségleteit. "Franciaország és Németország kész segítséget nyújtani Görögországnak a visszaküldési eljárásokhoz" - olvasható az üzenetben.

Az Európai Bizottság korábban arról számolt be, hogy a megállapodás teljesítésén négyezer ember fog dolgozni, és ebből nagyjából kétezret a tagállamoknak kellene rendelkezésre bocsátaniuk. Eddig egyetlen szakember sem érkezett Görögországba egy görög tisztségviselő szerint.

A megállapodás értelmében a menekültek törökországi visszatoloncolásának költségeit az Európai Uniónak kell fedeznie. Ezt szakértők mintegy 60 millió euróra becsülik a következő hat hónapban.