Francia elhárítókat akart beszervezni a Moszad Párizsban

Fotó: AFP / KARIM SAHIB

-

Egy jelentés szerint ajándékok érkeztek az izraeliektől. És pénz is. Párizs a Moszad két tisztjét is kihallgatná.


Egy közös akció közben az izraeli hírszerzők be akarták szervezni francia kollégáikat – írta a Le Monde a francia elhárítás, a DGSI jogelődjének jelentésére hivatkozva. A lap szerint a Moszad kettős ügynökként akarta használni a franciákat.

A Moszad, a francia elhárítás, illetve a hírszerzés 2010-ben közös műveletbe kezdtek. A Ratafia fedőnevű akció célpontja egy szíriai állampolgár volt, aki részt vett a damaszkuszi rezsim vegyifegyver-programjában – erről pedig Izrael és Franciaország is minél többet tudni akart. A szíriai férfit be akarták szervezni, és fel akarták készíteni arra is, hogy további mérnököket bírjon rá az együttműködésre.

A franciák és az izraeliek rendszeresen találkoztak, és a munkakapcsolatukban álneveket használtak. A franciák feladata volt a művelet párizsi részének biztosítása, míg a Moszad azt vállalta, hogy a mérnöknek segít eljutni Franciaországba.


Azt mondta, dubajozni fog

Az ügynökök között szoros kapcsolat alakult ki – olyannyira szoros, hogy az felkeltette az elhárítás figyelmét is. Kiderült például, hogy az egyik francia a Moszad párizsi állomásvezetőjénél vacsorázott, utána pedig azt jelentette feletteseinek, hogy családjával Dubajban vakációzik. Valójában Izraelbe utazott, ahol a moszados kapcsolatai látták vendégül. Az útjáról utólag sem számolt be feletteseinek.

Az elhárítás arra is felfigyelt, hogy a Ratafia-művelet francia résztvevői ajándékokat kaptak, számláikon pedig ismeretlen eredetű pénzek jelentek meg. Az akció francia résztvevőit ezután alacsonyabb beosztásokba helyezték.

A Moszad ügynökei álneveket használva, nem diplomáciai fedésben voltak Franciaországban, az egyetlen kivétel a párizsi irodavezető volt. Ám a francia elhárítás semmit sem bízott a véletlenre. Az akkor még DCRI-nek nevezett elhárítás megfigyeltette a Ratafia-művelet minden résztvevőjét. Az izraeli hírszerzőket lefényképezték – állítólag pontos személyazonosságukat is megállapították –, és lefényképezték azt is, amikor az akción kívül találkoztak francia kollégáikkal.


Másokat figyeltetett

Az elhárítás belső jelentésében azt javasolták, induljon vizsgálat Bernard Squarcini ellen, aki 2012-ig a DCRI élén állt. A gyanú szerint jóváhagyás nélkül állt kapcsolatban a Moszad állomásvezetőjével, és a találkozóikról sem tett jelentést (az izraeli hírszerzőt D. K.-ként nevezték meg). A jelentés szerint azt is fel kellett mérni, hogy a beszervezési kísérlet mekkora kárt okozott a francia hírszerző szervezeteknél.

Squarcini érezte, hogy baj lehet: a jelentés szerint az elhárítás vezetőjeként elrendelt egy vizsgálatot arról, hogy a Moszad megpróbált-e francia ügynököket toborozni. Ám a vizsgálatot olyan hírszerzők és elhárítók ellen indították, akik nem vették részt a Ratafia-műveletben, így az izraeliek meg sem környékezhették őket.

A jelentésben egyébként megnevezték a Moszad hírszerzőit, és Párizs hivatalosan is tiltakozott az izraeli kormánynál. A jegyzék átnyújtása után két izraeli diplomata és a Moszad állomásvezetője elhagyta Franciaországot.

A történet ekkor még nem ért véget. 2016-ban a Ratafia-művelet két izraeli résztvevője ismét kapcsolatba lépett Squarcinivel. Az izraeliek azt állítják, hogy elhagyták a hírszerzést, és üzletemberként dolgoznak, Squarcini pedig – akiből időközben gyanúsított lett – azt mondta, hogy teljesen véletlenül futottak össze Párizsban.

Izraeli források szerint a franciák jelezték, hogy szeretnék kihallgatni a Squarcinivel találkozó izraelieket, de egyelőre nem kaptak választ.


Nem hiába

A Ratafia-művelet egyébként sikeres volt. A szíriai mérnököt beszervezték, és kiderült, hogy a damaszkuszi rezsim arra használja az uniós kapcsolatait, hogy fokozza a vegyi fegyverek gyártását. A francia–izraeli információk után az EU 2011-ben felmondta a Szíriával kötött tudományos megállapodást.