Franc se gondolta, hogy ennyi minden jó a hőség ellen

-

Ne zabálja tele magát, igyon sok folyadékot, tegye az ágyneműjét a hűtőbe alvás előtt és társaik – az unalomig ismert módszereket nem ismételjük újra. De azt tudta például, hogy van meleg elleni jógalégzés, pszichés önhűtés és jégkockával töltött mellény?


01

Nincs is hőség!

A katona nem fázik, csak érzékeli a hideget – szól a mérsékelten vicces szólás. Amiben egyébként tudományosan igazolhatóan is van valami: a European Journal of Applied Physiology című pszichológiai szaklap tanulmánya szerint, ha az ember nem tudja, mennyire meleg van, akkor nem is romlik a teljesítménye. A kísérletben biciklisták vettek részt, akiknek három különböző hőmérsékletű szobában kellett tekerniük, de amikor a legmelegebbet csinálták nekik, akkor a belső hőmérőn jóval alacsonyabb hőmérsékletet láttak, mint a valóság. És ekkor teljesítettek a legjobban.


Ennek egy továbbfejlesztett verziója, ami szintén több hőségről szóló cikkben szerepel, de tudományos hivatkozás nélkül, úgyhogy fenntartással kezelendő: ha hómezőre, havas hegyekre gondolunk, akkor a testünk tényleg mérhetően lehűl. Persze ettől még a hőguta létező dolog, 40 fokban, a napon maratont futni akkor is veszélyes, ha közben az embert azt gondolja, hogy síel.


Nem csökken a teljesítmény, ha nem tudjuk, hány fok van


02

Ne ömaga felé fordítsa a ventilátort!

Hanem az ablak felé. Egészen pontosan a nyitott ablak felé, éjjel. Ezzel ugyanis kipréselheti a szobából a meleget, aminek a helyére beáramlik a hűvös. Nappal pedig azzal lehet trükközni, hogy a ventilátor elé jeget teszünk egy tálba, hogy a hideg levegőt felkapja a szellő. Ha azon kevesek közé tartozna, akiknek plafonventilátora van, akkor kapcsolja nyári állásba, azaz az óramutató járásával ellenkező irányba, nagy sebességre, hogy a levegőt kavarja, ne pedig a fűtőtestből kiáramló hőt oszlassa el, mint a téli üzemmódban.


Nem mindegy, hogyan ventilátorozunk


03

Jógalégzés

Eláruljuk a tuti levegővételi módot, amelynek két előnye is van: hűti a szervezetet, és a barátaink is jól szórakoznak. A nyelvünket – szemből nézve – U alakban tekerjük össze, a szánkon keresztül szívjuk be a levegőt, és az orrunkon át fújjuk ki. Ez a jógatechnika állítólag úgy hat az idegrendszerünkre, hogy lehűti a testet. Sitali Pranayamának hívják, de ha valaki képtelen feltekerni a nyelvét, akkor a Sitkarival próbálkozhat, ami ugyanez, csak a fogunk között szűrjük át a levegőt.


A jógalégzés segít csökkenteni a testhőmérsékletet


04

Hagymalé

A hagyma leve például köménnyel és mézzel szintén remek hűsítő, de nem üdítőként, hanem a fül mögé és a mellkasra téve. Persze nem kell ennyire szigorúnak lenni, salátában, önmagában rágcsálva és italnak is használható a hőség elviselésére. A britek a gyarmati hagyományok miatt jobban odafigyelnek Indiára, mint a magyarok, úgyhogy angolul cikket is olvashat arról, hogy a mostani indiai hőséghullámban hagymalét isznak a helyiek.05

Brutális fűszerek

Nem véletlen, hogy az indiai étel jó fűszeres, hogy a jó melegben csilit és curryt esznek gyömbérrel és borssal. A csípős ételek stimulálják a száj hőreceptorait, segítenek a keringésnek, izzadást okoznak, az izzadás pedig hűti a testet.

Úgyhogy elő a jó bogyiszlói paprikával és egyéb gyilkosan csípős ételekkel, és hadd szóljon a 40 fokban az izzasztó-hűsítő lecsó!


Szinte minden háztartásban megtalálható fűszerek


06

Öblítse le forró teával! Vagy mégse?

Ha forrót iszik valaki, akkor a testnek kevesebb hőt kell benntartania, és elkezd izzadni, amivel hűti a testet. Ezt a trükköt talán sokan ismerik, ám ez nem ennyire egyszerű – írja a Smithonianmag ismeretterjesztő lap. Ollie Jayjel, az ottawai egyetem kutatójával beszéltek, aki azt mondta, a dolog kulcsa, hogy többet tudjon hűteni a test az izzadással, mint amennyi hőt a forró itallal kap. 

Vagyis a sivatagban ez lehet megoldás, de egy párás nagyvárosban, ahol forró tea nélkül is az aszfaltra csöpög az izzadság, mivel nem tud rendesen párologni a testről, vagy ha műszálas ruhákat hordunk, akkor a forró ital rossz döntés. Ráadásul még azt sem tudja pontosan megmagyarázni a tudomány, hogy a forró italtól miért kezdünk izzadni. A kutatások bizonyították, hogy nem azért, mert a gyomrunkba meleg kerül. „Valószínűleg a torok és a száj hőszenzorai indítják be az izzadást” – mondta Ollie Jay.


hőség, hűsítő tippek

Sokan esküsznek a forró italokra


07

Miféle hideg zuhany?

Ha egy jeges zuhannyal összezavarjuk a testet, és lehűtjük a bőrt, akkor a test csökkenti a véráramlást a bőrfelszínre, és gátolja az izzadást, hogy megtartsa a hőt. Vagyis pont az ellenkezőjét érjük el annak, amit valójában akarunk. Ha már zuhany, akkor legyen inkább jólesően hűvös vagy langyos.

Ez persze csak biológia, azért arról senkit nem beszélnénk le, hogy egy jó hideg tengerbe vagy medencébe belecsobbanjon.


hőség, hűsítő tippek

Jeges zuhany helyett a langyossal jobb hatást érhetünk el


08

Mindent húzzunk ki

Mosogatógép? Mosógép? Telefontöltő? Laptop? Minden hőt termel, a hőt pedig le is adja. Úgyhogy, ha egy kisebb lakásban szenvedi át a hőségriadót, akkor érdemes odafigyelni, hogy amit muszáj, azt éjjel üzemeltesse, amit meg nem muszáj, azt húzza ki. 


Hülyén hangozhat, de a villanykörték is hőt termelnek, és amikor éppen megdögleni készül az ember, akkor az a kis mínusz is jól tud jönni, amit egy lekapcsolt villany jelent.


hőség, hűsítő tippek

A bekapcsolva felejtett elektromos fogyasztók hulladékhőt termelnek


09

Hülye kütyük

Jégkockával töltött mellény? Mobilra köthető miniventilátor? Ha idióta cuccokkal akarja átvészelni a hőséget, akkor semmi nem áll az útjába. Még olyan állóventilátort is láttunk, amely az ágy lábához állítható, és közvetlenül a takarónk alá fújja a szellőt. Természetesen távirányítóval. A briteknél Chillow néven komplett márka épül a hűtött párnákra.


Ha ennél kevésbé profibb, de mókásabb tárgyakra vágyik, akkor a Halálcsillag- illetve a cápauszony-jégkockát ajánljuk a Buzzfeed gyűjtéséből.


hőség, hűsítő tippek