Fradisták buktak le droggal, Kubatovék betiltották a káromkodást is

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke szokásos évértékelő beszámolót tartott a klub vezetői, támogatói, sportolói jelenlétében. Rengeteg mindenre rávilágított, de az ultrákkal való viszonyáról nem beszélt.


Az elnök elárulta, hogy jogászok segítségével 250 millió forintra sikerült lealkudni az adóhatóság felé a klub tartozását, ez az utolsó fennmaradt részösszeg. Korábban az átvilágítás után kiderült, hogy 644 millió forint volt a klub tartozása, amikor Kubatovék átvették a klub irányítását az angol Kevin McCabe-től.

„Amikor McCabe megvásárolta a labdarúgóklubot, akkor 800 millió forint készpénzt adott. Abból másfél év alatt 110 millió forint maradt, mert fölélte a klub, még egy fél év kellett volna a teljes csődhöz, és a Ferencváros nem éli túl. Azóta rengeteget fejlődtünk, látni az infrastruktúránkon.


A Ferencvárosban most mindenki tagdíjat fizet, és azt a pénztárnál teszi, nem az edzőknek vagy bonbonos dobozokban.

A sportolók és az edzők megkapják időben a fizetésüket, ami után befizetünk minden járulékot, nincsenek fekete pénzek a Fradinál, ennek eredményeképp ma 3000 gyerek sportol a népligeti központban” – mondta Kubatov.


Hosszú idő után nyert ismét trófeákat a Fradi focicsapata


Az elnök szerint, amikor átvették a klubot, akkor azzal kezdték, hogy végignézték a népligeti központot. Kitört ablakú öltözőket találtak, ahol a radiátorok mentek, így az utcát fűtötték velük. Ahol pedig a gyerekek öltöztek, ott nem működtek a radiátorok. A folyosókon a világítást, az izzókat, a neoncsöveket nyolc éven keresztül nem cserélték ki, az edzőpályák pedig olyan borzalmas minőségűek voltak, hogy egy gyerek eltörte a lábát.


„A kazánházban például ömlött a gőz, tönkretett ott körülötte mindent, tönkretette gyakorlatilag az egész épületet.


Megnéztük, hogy mi lehet a baj, és kiderült, hogy egy 360 forintos tömítést kellett kicserélni. A mai napig őrzöm ezt a számlát.”

A Népliget pályáit azóta felújították, felszereltek például nyolc defibrillátort, és az edzőket egészségügyi továbbképzésre küldték, hogy tudják használni a készülékeket. Építettek egy konditermet konténerekből, a világ legjobb gépeivel szerelték fel, a világbajnok német válogatott is ilyenekkel készült fel a brazíliai vébére. Ide csak a felnőtt férfi focisták, a női kézisek és a világ- és Európa-bajnokságra készülő más sportágak versenyzői járhatnak. „Szándékosan hatalmas ablakokat tettünk bele, hogy amikor elmegy mellette egy gyerek, akkor vágyjon oda, hogy az elit csoportba akarjon kerülni, hogy ebben a szuper konditeremben akarjon edzeni a legjobb sportolókkal.”


Akarjanak a gyerekek Szucsánszkiékkal edzeni


Építettek egy sok tízmilliós mentállabort, ahol Nagy Sándor sportpszichológus vezetésével és különböző speciális eszközökkel fejlesztik a monotonitástűrő képességet, koncentrációs gyakorlatokat végeznek, reflexidőt mérnek és fejlesztik a döntéshozatali gyorsaságot.


Nincs drog, nincs káromkodás, nincs fülhallgató

Kubatov Gábor elmondta, őt nem érdekli, hogy a kerítésen túl milyen világ van, de a Ferencváros edzőközpontjában rendnek kell lenni, ezért megtiltották a káromkodást a Népligetben, minden 14 év feletti sportolónak kötelezően részt kell vennie drogprevenciós képzésen, és 14 és 18 év között drogszűrésen esnek át.


Volt olyan, hogy komplett csapat bukott le a Fradiban droghasználattal. Azóta mindannyian megbánták, és közölték, hogy soha többé nem nyúlnak a kábítószerhez. A szülők megköszönték, hogy figyelünk a gyerekükre.

Ma már szinte minden fiatal kipróbálja a drogot, de nekünk nem szabad beengednünk a Népligetbe, mert először elszív egy kicsit belőle, aztán egyre több kell, majd elkezdi árulni, és végül elterjed az egész edzőközpontban.” Betiltották a fülhallgatók használatát is az edzőközpontban, így a sportolók többet kommunikálnak egymással.

Az emlékezetes idei vihar után kiderült, hogy a Népligetben nem biztonságosak a fák, rengeteg kidőlt, mert a gyökereik nem voltak elég erősek ahhoz, amekkora lombjuk volt, ezért rendbe teszik a fákat is, ez 10 millió forintjába kerül a klubnak. Minden edzőpálya mellé építenek egy 100-200 fős lelátót, hogy a szülők ne a pálya mellett álldogáljanak, vagy azt a néhány padot húzgálják jobbra-balra.


viharkár, kidőlt fa, főkert, Népliget

Nem törődtek a fákkal a Népligetben


Kubatov Gábor a bajnoki címet nyert női focicsapat új edzőközpontjára az egyik legbüszkébb, amelyet a régi Törekvés-pályán húztak fel. Ez egy 560 millió forintos beruházás volt, a focipálya és az öltözők mellett szállást is biztosítanak itt a vidéki és külföldi játékosoknak. „Megmentettünk ott egy századeleji kútházat is, amelyben van egy 140 méter mély kút, de az csúnyán el volt hanyagolva. Utánajártunk, hogyan lehetne megszerezni és megmenteni; megcsináltuk, így nem kell vizet vásárolnunk. Egy év alatt behozta az árát.”

Az elnök elmondta, hogy a férfi pólócsapat uszodájában azért nem lehetett nemzetközi meccseket vagy nagyobb rangadókat játszani, mert nem volt alkalmas a tévéközvetítésre. Átépítették úgy, hogy már lehet onnan közvetíteni, így nem kell drága pénzért mindig kibérelni a Komjádi-uszodát.


Sokat spórolnak az uszoda felújításával is


Kubatov büszke a rengeteg Fradi-termékre, a Fradi-whiskey-től kezdve a Fradi-füzetcsomagig mindenre, amiből az elmúlt évben 800 millió forint folyt be a kasszába. „Volt olyan focimeccsünk, ami alatt 600 Nike-mezt adtunk el, márpedig ezek nagyon drága termékek. Nincs még egy olyan magyar csapat, amely egész évben eladna ennyi mezt, nekünk egy nap alatt sikerült.”


Kubatov szerint az a diák, aki Fradi-füzettel megy az iskolába, örökre fradista marad


Beszélt arról is, hogy Elek Gábor milyen kiváló munkát végez a női kézicsapatnál, hogy a tavalyi sikerek után ülhetett volna a babérjain, de képes volt egy szakmai megújulásra, aminek az lett az eredménye, hogy a magyar szövetség felkérte őt női szövetségi kapitánynak, ő azonban nem vállalta el.


„Szükségünk van a jó infrastruktúrára, arra, hogy az edzőink, a sportolóink jól érezzék itt magukat, így meg tudjuk tartani az értékeinket. Thomas Dollnak is vannak németországi megkeresései, de ő mindenkinek azt mondja, hogy nem akar innen elmenni, mert jól érzi magát a Fradinál.”


kézilabda

Elek Gábort hiába hívták a női válogatott élére


A focicsapat nemzetközi kupaszerepléséről elmondta, csodával érne fel, ha bejutna a Ferencváros a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A Chelsea éves költségvetése 500 millió euró, a Fradié 9 millió, ami átszámítva körülbelül 2,8 milliárd forint. Az idei BL legkisebb költségvetéssel rendelkező csapatai is sokkal több pénzből gazdálkodnak, a Malmö 3,6 milliárd forintból, a BATE Boriszov 4,8 milliárdból, a Dinamo Zagreb pedig már 13,4 milliárd forintból gazdálkodik évente.


A teljes beszéd: