Főzőlapot is loptak a turisták

Fotó: MTI / Varga György

-

A törölköző, sörnyitó meglovasításán nem lepődnek meg a szállásadók. Nem úgy, ha mobilklímát visznek, főzőlapot bontanak ki a vendégek.


A szállásadók, legyen szó luxusszállodáról vagy egy kis panzióról, jellemzően belekalkulálják a működési költségekbe, hogy a vendégeknek megtetszenek kisebb-nagyobb tárgyak, s azt magukkal viszik. Tipikusan ilyenek a köntösök, a törölközők, a sörnyitó, az evőeszközök vagy a hamutál. Az igazán kemény arcok azonban akár a mobilklímát vagy a kerti függőágyat is hazaviszik a szallas.hu körkérdése szerint.

Nagyjából minden tizedik vendég távozik valamilyen plusz tárggyal. Az esetek többségében apróságok tűnnek el, így néhány evőeszköz, törölköző, esetleg ágynemű. A szállásgyűjtő portál szerint az okozott kár szezononként jellemzően nem éri el az ötezer forintot szobánként, vagyis ezeket a károkat könnyen bele tudják kalkulálni az árba a szállásadók. Persze ez nem mindig sikerül.


Egy turista mit tehet? Örül, ha ezt-azt elvihet.


Extrém esetekben ugyanis a vendégek egyfajta barkácsáruháznak nézik a szállásokat, s visznek mindent, ami mozdítható. Egy tulajdonos például azzal szembesült, hogy eltűnt a felújításra hozatott 15 négyzetméter laminált padlója. Az a szállásadó is alaposan meglepődhetett, aki a mobilklímát nem találta a turisták távozása után. Olyan vendég is volt, aki a konyhából az indukciós főzőlapokat bontotta ki és vitte haza. S tűnt már el öt mázsa tűzifa, kerti napozóágy, állófogas és állólámpa is. Tűnt már el Tiffany-lámpa, Herendi padlóváza is – mondta Pálinkás János, a Szallas.hu kreatív vezetője.

A kisebb károk - távirányítóból hiányzó elem - nem zavarják a szállásadókat, a nagyobb értékű lopásoknak azonban utánajárnak. Az enyveskezű utasoknak csupán harmada ismeri be tettét, közülük többen inkább visszaküldik az eltulajdonított tárgyat, és csak kisebb hányaduk ajánlja fel, hogy megtéríti az okozott kárt. Ennek ellenére csak minden ötödik szállásadó vezet feketelistát azokról, akik korábban megkárosították, s a jövőben már nem látják őket szívesen.