Főváros: Demszkyék felelősek a Műjég felolvadásáért

Fotó: MTI/Manek Attila / MTI/Manek Attila

-

Az előző városvezetés felelős a Műjégpálya év végi felolvadásáért – állítja a Fővárosi Önkormányzat. Ugyanakkor garantálták, hogy a 2014/2015-ös szezonra elkészülnek a korrekciós munkálatokkal.


Budapest előző vezetése a felelős azért, hogy december végén felolvadt a Városligeti Műjégpálya jege – írta közleményében a Fővárosi Önkormányzat. Mint azt megírtuk, december 30-án bezárt a Műjég, mert „a decemberi szokatlan meleg miatt” felolvadt. Január másodikán nyitott ki újra, harmadikától pedig rövidebb ideig van nyitva – írja a Városligeti Műjégpálya honlapja. A Műjég több éves felújítása 4,7 milliárd forintot emésztett fel, mégsem képes műjeget gyártani. A 444-nek nyilatkozó egyik kivitelező szerint csupán ötszázmillió forintot költöttek a hűtőrendszerre, holott ennél jóval többet kellett volna. Úgy véli, hogy valamit kispórolhattak a felújításkor, így lehetett csökkenteni a költségeket. Elmondása szerint az egész pályát fel kéne bontani és újraépíteni a csőrendszert. Ugyanakkor ezzel beismernék, hogy rosszul épült a pálya, így az Európai Unió visszakérhetné 3,1 milliárd forintos támogatását. A kivitelező cég – a Hérosz Zrt. – egyébként felszámolás alatt áll, és Budapest jelenlegi vezetése szerint átadás nélkül hagyta abba a kivitelezést még 2011-ben. A Fővárosi Önkormányzat közleményében az áll, hogy a hűtőrendszerben először 2012. február 26-án jelentkeztek hibák, erről szakértői véleményt kértek, amelyet 2013-ban kaptak meg. E szerint „a probléma egyrészt a 2001-ben épített és 2009-ben aktualizált rekonstrukciós tervek hibái miatt, másrészt kivitelezésből adódó hiányosságok miatt állt elő”. A Főváros ugyanakkor garantálta közleményében, hogy a 2014/2015-ös szezonra elvégzik a korrekciós munkákat.


Jobbik: Demszky és Tarlós is hibás

Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke közleményében kifogásolta, hogy a jelenlegi városvezetés kizárólag „az előző vezetés hibájaként tüntet fel egy olyan beruházást, amelynek kivitelezési munkálatai döntő részben az ő irányításuk alatt zajlottak le”. Szerintük „senki nem tiltotta meg a Tarlós István által irányított városvezetésnek”, hogy szakértőkkel felülvizsgáltassa a Demszky-féle projekt műszaki tartalmát és kivitelezési minőségét. „A Műjégpálya jelenlegi állapotában mindenre alkalmas, csak korcsolyázásra nem. Ez az előző és a mostani városvezetés közös felelőssége” – írta a Jobbik országgyűlési képviselője, aki szerint ez az eset is bizonyítja, hogy Magyarország „még mindig egy következmények nélküli ország”.