Főtitkár: Nem tussoltuk el a kajakos kokainbotrányt

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Csipes Tamara és Dombvári Bence kokainfogyasztásáról nyilatkozott Schmidt Gábor, a sportági szövetség főtitkára.


Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára a Duna TV műsorában elmondta: nem tárgyaltak az ügyről, de felfüggesztették a versenyzők válogatottkeret-tagságát és az ehhez tartozó juttatásokat. Elmondása szerint a szövetség gyorsan reagált, megtették a szükséges lépéseket.


A főtitkár kijelentette: az Európa-játékokra egyébként sem ment volna a két versenyző, mert nem válogatták be őket. Nem próbálták eltussolni az ügyet, értesítették az érintetteket, és az ügyet a súlyához mérten, jól kezelték – tette hozzá Schmidt Gábor.


Ezt tudtuk eddig

Több lap is beszámolt arról, hogy Csipes Tamara (képünkön) és Dombvári Bence ugyan a doppingteszten nem bukott meg, de vérükben kokaint találtak. Az öt világ- és öt Európa-bajnoki címmel büszkélkedő, a 2011-es eredményei alapján az év legjobb hazai sportolónőjének megválasztott Csipes Tamara és a vb-ezüstérmes Dombvári Bence a dunavarsányi edzőtáborozás során adott vizeletmintát.

A kínos eset a szövetség szerdai elnökségi ülésén is téma volt a Blikk szerint. A lap úgy tudja, hogy az ügyet a sportági vezetők megpróbálták a sajtó és a közvélemény előtt titokban tartani. A versenyzőkkel szemben fegyelmi eljárás indult, kikerültek a válogatottból. A szövetség értesítette a versenyzők klubját, a Honvédot. Horváth Gábor, az egyesület kétszeres olimpiai bajnok szakosztály-igazgatója a Blikknek megerősítette az információt. A szakosztályvezető ugyanakkor bízik abban, hogy a két versenyző indulhat az egy hónap múlva esedékes vb-válogatókon.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a BorsOnline-nak nyilatkozva azt mondta: a sportolók nem követtek el doppingvétséget, ezért lett az ügyből fegyelmi eljárás. A kokain ugyan rajta van a doppinglistán, tiltott szer, ám csak akkor minősül a fogyasztása doppingvétségnek, ha verseny alatt végzett ellenőrzés mutatja ki. A kokain szűk egy hét alatt ürül ki a szervezetből, de ez nagyban függ a szer erősségétől, mennyiségétől és a szervezet adottságaitól – mondta a lapnak Tiszeker.